Co jsem nastoupila na studia, tak každý rok jezdím někam jako dobrovolník. Vyzkoušela jsem vše možné i nemožné. Od stavění mongolských jurt pro dětský tábor v Belgii až po konzervaci památek po Římanech ve Španělské divočině. Obecně by se dalo říct, že v jižní Evropě bývá větší zábava, zatímco na severu po vás budou chtít hodně práce. Tak tedy i můj poslední dobrovolnický výlet zamířil do jižní Evropy, konkrétně do Portugalska. Protože ruku na srdce, kdo by se chtěl dobrovolně příliš trápit.
Workcamp aneb pracovní tábor
Ano, v češtině to zní opravdu špatně. Přitom je to ale skvělá příležitost. Uděláte si výlet, dostanete stravu a ubytování zadarmo a ta trocha práce za to stojí. Jde o mezinárodní projekty, takže se na jednom místě sejdou lidé z celého světa. Bohužel jde o věkově omezenou záležitost. Účastníci většinou nepřesáhnou 30 let. Délka bývá zpravidla okolo dvou týdnům Můžete ale narazit i na delší projekty. Nabídky se dají najít přes mezinárodní databázi, která workcampy zaštiťuje.
Tentokrát jsem zvolila projekt pod názvem Another World is Possible. Ten měl probíhat v září v městečku Amarante, které se nachází v srdci vinařské oblasti. Náplň práce byla jasná: pomáhání se sběrem vína na quintách, neboli vinicích. Projekt pořádal dům pro mládež Casa de Juventude. Hlava této organizace, sympatický a vysmátý Miguel, je totiž fandou poctivé domácí produkce. Podporuje menší farmáře a zemědělce a šíří osvětu. Například tím, že naláká dobrovolníky z celého světa na práci ve vinících.
3. nejstarší chráněný vinařský region
Portugalsko je plné překvapení. Věděli jste, že se zde nachází jedna z nejstarších vinařských oblastí? Jde o údolí řeky Douro, které bylo v roce 2001 zapsáno na seznam UNESCO. Tento vinařský region má rozlohu 250 000 ha, přičemž okolo 25 000 ha je vyhrazeno pro pěstování vína. Odsud pochází například portské. Kraj je typický prudkými terasovitými vinicemi.
zdroj: telegraph.co.uk
Údolí řeky Douro se dále člení na oblast Douro Superior, kde se vyrábí kvalitní červené, Cima Corgo, které je známe díky portskému a Baixo Corgo. Portské víno se vyrábí jako víceodrůdové. Najdete zde jak bílé, tak růžové. Portugalci navíc z portského připravují skvělé koktejly.
Další vinařské regiony Portugalska
Dalším významným regionem je Vinho Verde. Zde se vyrábí především svěží a lehká perlivá vína ideální pro letní večery. Taková vína přináší příjemné osvěžení a je vhodné je pít vychlazená. Vinho Verde je nejen název regionu, ale i samotného vína. Vinho verde zakoupíte v bílé a růžové variantě. Červené vinho verde ale uvidíte málokdy a jde spíše o raritu.
Alentejo je region, který se vyznačuje kopcovitým terénem, vysokými teplotami a krásným počasím. Hroznům se tu dobře daří. Vyrábí tu chuťově výrazná vína s ovocnou příchutí. Ochutnejte bíla i červená.
Poslední regiony jsou Lisabon a Setúbal. Výhodou je, že nejsou příliš známe a vinařství se tu teprve rozvíjí. Díky menší známosti regionu zde totiž pořídíte velmi kvalitní vína za nižší cenu. To platí i pro oblast Setúbal. Ta je známá především díky dezertnímu vínu z odrůdy Moscatel de Setúbal. Pokud budete v okolí, navštivte vinařství José Mária da Fonseca, kde vám rádi poskytnout prohlídku. Je možné, že za nějakou dobu budou zdejší vína stejně slavná jako z ostatních oblastí. Na mezinárodních vinařských soutěžích totiž sklízí jeden úspěch za druhým.
Pěstování vinné révy mají Portugalci v genech. Zřejmě se s tím na území Portugalska začalo již ve starověku, kdy se na pobřeží Atlantského oceánu vylodili Féničané a přivezli s sebou vinnou révu. Některé odrůdy se zachovali až do dnešních dnů. Vylepšení techniky a kultivace se pojí, stejně jako u nás, s Římany. Ve středověku se víno vyrábělo především pro náboženské účely. Jeho pěstování poněkud upadalo. Vinice nahradily lány s obilím.
Ve 14.st. začali Portugalci ve velkém vyvážet do Anglie. Odtamtud zase vozili do Portugalska solené tresky. Tresku umí Portugalci výborně upravit! Na britských jejich víno považovali za lepší než francouzské (paradoxně hlavně kvůli politice). Bohužel se často cestou do Anglie kazilo. Portugalci ale byli vynalézaví. Do sudů začali přilévat brandy. Roku 1670 tak začali Portugalci vyrábět fortifikované víno, a tak vzniklo slavné portské. O tom se někdy říká, že je sešlapané. V některých vinařstvích totiž stále sešlapávají hrozny v kamenných nádržích i dnes. Sama jsem si vyzkoušela, že to není vůbec nic jednoduchého. Je to fyzicky náročná činnost, která trvá déle, než byste čekali. Dokonce déle, než byste byli rádi.
Víno, víno, víno
Najdete zde na 500 odrůd vinné révy a 11 vinařských oblastí. To není málo. Přitom nejde o zemi nijak rozlehlou. Nejlepší odrůdy se jmenují:
- Tinta Roriz
- Tinta Baroca
- Tinto Cao
- Touriga Francesa
- Touriga Nacional
Portugalsko je 11 největším výrobcem vína. Rozhodně tedy nezůstávejte jen u portského! Za mě mohu doporučit především vinho verde. Lehké a svěží, ideální pro teplé letní dny.
Zabaleno, vyrážíme. Moc jsem se na Portugalsko těšila. Vidina práce na vinicích mě nadchla. Proč nevyzkoušet na vlastní kůži, jak se to dělá? Letěla jsem z Prahy do Santiaga de Compostela, kde jsem si prohlídla jedno z nejvýznamnějších poutních míst v Evropě a pak už jsem pokračovala autobusem do Porta. Porto je mimochodem jedno z míst, kudy prochází Svatojakubská poutní cesta, která opět směřuje do Santiaga. Jak poutní cestu najít? Značí ji mušle. Na stěnách, na chodníku nebo na cedulích.
Další díl za týden!
Autorka: Anna Macurová
Vystudovala Obchodní akademii Hovorčovická v Praze, obor Cestovní ruch. V současnosti studuje Historické vědy na Karlově Univerzitě. Živí se psaním textů, článků, popisků. Věnuje se také ghostwritingu a překládá z angličtiny a perštiny. Najdete ji na copywriteri.cz.