AOC (Apellation ďOrigine Controlée) je systém označování vín, která mají svůj původ ve Francii (kontrolovaný původ). Čistě v obecné rovině se jedná o chráněné označení původu zboží (nemusí se jednat pouze o víno). Jedná se o klasifikaci, která podléhá schvalovacímu procesu, který řídí nevládní organizace INAO (Institut National de l’origine et de la qualité).
Vína, která se uchází o zařazení a označení AOC musí být produkována v rámci určité zeměpisné oblasti a často je to spojeno i s tradicí výroby konkrétního vína v daném regionu. Vína jsou tradiční díky půdě, klimatu, zastoupení odrůd či dalším parametrům jako výnosnost, alkohol, hustota osázení atp.. Tím je dána jejich originalita a autentičnost.
Pokud někoho obdarujete kvalitním vínem s označením AOC, tak vězte, že předáváte opravdu výběrové víno té největší kvality v rámci francouzských vín. AOC pokrývají cca 30% celkové sklizně.
Vůbec prvními víny na světě, které byly oceněné apelací byla tzv. Bordeauxská klasifikace vín z roku 1855. Jedná se o seznam těch nejlepších červených vín z Bordeaux (všechna tato vína pocházela z oblasti Medoc a byla složena za účelem Světové výstavy v Paříži).
Tato ochranná známka vznikla již na počátku dvacátého století a od roku 1990 byla rozšířena i na další produkty (sýry, máslo, med, likéry, olivový olej atp.). Podobné označení se následně začalo objevovat i v dalších zemích světa – například ve Španělsku, Itálii, Portugalsku, Rakousku (DAC), Švýcarsku, Jižní Africe, Austrálii, USA nebo díky EU i v ČR.