Archivní vína jsou taková vína, která jsou uvedena na trh nejméně 3 roky od sklizně hroznů dané odrůdy. Toto je dáno přímo vyhláškou zákona. V návaznosti na splnění předepsaných podmínek je možné tuto informaci uvést i na etiketě.
Ne všechna vína jsou však vhodná pro archivaci. Většina běžně dostupných vín v supermarketech a vinotékách by se měla spotřebovat do dvou let od lahvování. Neplatí to, že by se vám mělo po konzumaci staršího vína něco stát, ale samotný produkt již ztrácí svůj charakter (vůni, chuť). Ideální datum spotřeby můžete u některých výrobců nalézt i na etiketě.
Vhodně podmínky pro archivaci
Primární parametry jsou zcela určitě tma, ticho, stálá teplota, ideální vlhkost v rozmezí 80-90%. Je však potřeba myslet i na ideální lokaci pro archivování. Tou je bezpochyby sklep v hloubce alespoň 6 metrů pod úrovní země. Důležitá je však držet i stálou teplotu kolem 10-12 stupňů.
Setkat se však často můžeme i s podmínkami, které byly vytvořeny „uměle“ a kde musí být docíleno teploty max. 18 stupňů. Dlouhodobě se určitě nedoporučuje využití chlazených skříní.
Jak dlouho archivovat?
Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Každá odrůda to má trošku jinak, každý vinař má jiné postupy a schopnosti.
Nejstarším vínem, které bylo zároveň uznáno jako „vynikající“, bylo francouzské víno z Arbois, které bylo lahvováno již roku 1774. Toto víno se v roce 2012 vydražilo za neuvěřitelných 42 200 dolarů a bylo uchováváno v podzemním klenutém sklepě.
Obecně se uvádí, že je dobré nechat víno archivovat cca 3-4 roky, následně ochutnat jednu lahev a vyhodnotit, zda další lahve nechat ještě „uležet“ nebo zda je již víno výborné ke konzumaci.
Vína vhodná pro archivaci
Jedná se především o vína, která mají vyšší obsah extraktu, minimální obsah alkoholu 12% obj. a vyšší kyselinu. Za nejlepší odrůdy se považují:
- Rulandské šedé,
- Rulandské bílé,
- Ryzlink rýnský,
- Ryzlink vlašský,
- Chardonnay,
- Sauvignon,
- Rulandské modré,
- Cabernet Sauvignon,
- Svatovavřinecké,
- a řada dalších
Pokud chcete víno nakoupit a sami archivovat, dejte si pozor především na zdroj, od kterého víno nakupujete. Musíte mít plnou důvěru v to, že má víno dobrý charakter. Zároveň musíte mít vytvořeny ideální podmínky.