Autentická vína aneb zpět ke kořenům

Autentická vína aneb zpět ke kořenům

Pokud jste milovníci vína, jistě jste již narazili na pojem “autentické víno”. O co se vlastně jedná a co skrývá tento název? Pojďme nahlédnout pod pokličku vinařů, kteří zpracovávají tato vína s nesmírnou láskou a trpělivostí. 

V zásadě naši předci produkovali pouze bio produkty. Měli bychom se od těchto dávných postupů poučit a nekazit si své produkty nadbytkem chemie. Autentické víno je jakýmsi potomkem dávných vinařů. Výroba a zpracování révy podléhá přísným pravidlům.  

Autentická vína – začátek již na vinici 

V dnešní uspěchané době, kdy i vinařství prochází svým průmyslovým vývojem je dobré se trochu zastavit a zamyslet se nad prací našich předků. Jak vlastně vznikala výroba tehdy? V čem tkvěla nenahraditelnost autentického vína? 

  • Ze zásady je pro tento druh vín naprosto vyloučeno použití syntetických herbicidů, akaricidů i fungicidů. Základním principem je tedy ekologický přístup k pěstování révy. 
  • Ošetřovat vinnou révu je možné pouze pomocnými látkami, které jsou schválené pro biologické vinohradnictví. 
  • Hlavním cílem je zachovat biologicky hodnotnou aktivitu půdy a nezatěžovat ji syntetickými hnojivy. 
  • Ruční sběr révy je základ pro autentické víno. Stroje jsou na těchto vinohradech tabu. 
  • Vinaři dávají přednost tradičním středoevropským odrůdám. 

Samozřejmě si vinaři rádi ulehčí práci, ale vše je v rámci “zdravého selského rozumu”. Ctí se tradice ruční výroby. Tato vína jsou někdy označována jako BIO, nebo přírodní vína. 

Zrání vína ve sklepích 

Výroba autentického vína bere ohled i na ekologickou stránku věci. Hledí na nízkou spotřebu energie a zabývá se i snižováním tvorby odpadů. 

  • Autentické víno naprosto postrádá selektované kvasinky. Kvašení probíhá spontánně díky mikroorganismům, které se nacházejí přímo na hroznech a ve sklepích. 
  • Mošt se zásadně nezahušťuje. 
  • Nepřidávají se taniny. 
  • U autentického vína vinaři nikdy nezvyšují alkohol pomocí sacharózy. 
  • Autentické víno se nefiltruje. 
  • Fermentace a zrání probíhá v dřevěných, nebo skleněných nádobách. Možné jsou i keramické. 
  • Do autentického vína se nikdy nepřidávají enzymy, nebo bakterie. 

Podstata autentického vína tedy spočívá v pozvolném zrání bez přítomnosti chemie. Zásah vinaře je minimální. Zastupuje tu post jakéhosi pozorovatele, který dbá na správný postup fermentace, jakožto unikátního přírodního procesu zrání. Kvasinky přebírají velení a udělají svou práci mistrně. Postup výroby je maximálně šetrný k přírodě a tím si získává srdce nejednoho spotřebitele. 

Degustace autentického moku 

V první řadě musíme předeslat, že filozofie produkce autentických vín primárně poukazuje na návrat ke kořenům výroby vína našimi předky. Tedy bez zbytečné chemie a přísad, které do vína zdaleka nepatří. Je tedy nutné spotřebitele tak trochu “varovat” na jinou chuť, než na kterou je u vína zvyklý.  Dost možná, že po prvním ochutnání nebudete úplně spokojeni. Jedná se o “přírodní až surový” produkt bez jakéhokoliv přikrášlení v podobě cukru a aromat. Na druhou stranu si vychutnáte pravý přírodní mok, kterému byla věnována veškerá péče vinařů a blahodárné paprsky slunce. 

Ten, kdo přivykne pro nás nezvyklé chuti většinou již průmyslově a chemicky upravené víno již nechce. A to je hlavním cílem autentického vína. Poukázat na čistou chuť vinné révy ve své naturální podobě. Klasická vína vás mohou ohromit až několika desítkami aditiv, která naprosto přebijí chuť přírodního vína. 

Přednost autentického vína tkví i v tom, že ho můžete vychutnávat po delší dobu. Klidně si nechte otevřenou jednu lahev i týden a víno se vám nezkazí. Naopak se chutě takzvaně vrství a vůně bude neodolatelná. Mnozí z vás znají ranní “bolehlav” po bujarém vinném večírku. Autentická vína naštěstí tuto pověst nemají. Toto víno neobsahuje téměř žádnou síru, proto vám těžkosti s hlavou, nebo žáhou naprosto nehrozí. A to je skvělé, co myslíte? Již nikdy žádná kocovina. 

Požitek z konzumace autentického vína 

Nenechte se napoprvé odradit přítomností jemného kalu ve víně. Rozhodně není na závadu. Klasické víno se filtruje kvůli “oku spotřebitele”. Jedná se v podstatě o takový kosmetický zákrok, který u autentického vína není nutné ani zmiňovat. Jelikož se jedná o přírodní postupy, nehraje filtrace prim. 

Vliv na zdraví? Rozhodně si polepšíte se sklenkou autentického vína než chemicky upraveného moku. Jak už bylo zmíněno, nebolí po něm hlava a přínosem jsou i látky, jako například antioxidanty. 

Princip autentického vína se snoubí s tradicí a přírodou 

Návrat k přírodě, to je hlavní kritériem milovníků autentického vína. Víno je vyrobené dle přísných zásad a smí být poté prodáváno pod značkou “A”. Ta se umisťuje na hrdlo lahve. Kvašení probíhá v sudech, kde poté leží až jeden rok. Víno se stáčí do skleněných lahví, nebo jiných nádob bez filtrace. Dokonce se ani nepoužívají čiřidla, nebo další přídavné produkty. 

Spolek nadšenců, kteří se zabývají touto technologií jsou Autentisté. Drží se zavedených postupů a ctí hodnoty přírodních darů. Spolek naturálních vinařů jednoduše bere z přírody jen to nejlepší a přetváří plody na jedinečný mok. Vězte, že autentické víno je vždy originál. I když vinaři používají pro výrobu stále stejné odrůdy, každý ročník je jedinečný. Nezbývá než ochutnat. Autentická vína není zase tak lehké v běžných prodejnách zakoupit. Nejlepší volbou bude obrátit se na samotné výrobce. Tam budete mít jistotu originálního a přírodního vína. 

Klasické víno versus přírodní 

Limity oxidu siřičitého se v těchto dvou produktech maximálně liší. U autentických vín dosahuje hodnota siřičitanu maximálně do 100 mg na 1 litr. 

Naproti tomu u klasického vína jsou hodnoty diametrálně odlišné: 

  • U bílého vína – do 200 mg na 1 litr. 
  • U červeného vína – do 150 mg na 1 litr. 
  • Ledové, nebo slámové víno dosahuje hodnoty až 400 mg na 1 litr. 

Absence síry je hodnotná – víno je díky tomuto stavu stabilnější a hodnotnější.  

Pěstitelské minimum pro vinaře autentických vín 

Pokud i vy toužíte si jednou vyrobit pravé přírodní víno, zde je malý průvodce. Držte se níže popsaných pravidel a vytoužené autentické víno bude na jedničku. 

  • Vinice musí být v ekologickém režimu, tedy bez zásahu jakéhokoliv postřiku a chemických hnojiv. Vinaři se spoléhají na ruční sběr révy. Díky tomu mají záruku nepoškozených hroznů a zároveň dávají keřům tu správnou péči.  
  • Minimální vstup do výroby hraje hlavní roli při zrání vína. Absence jakýchkoliv aditiv, které zlepšují chuť vína je samozřejmost. Kouzlem autentického vína je právě jeho přírodní barva a chuť. 
  • Kvašení vína probíhá spontánně díky lokální mikroflóře. Žádné kvasinky není nutné přidávat. 
  • Stáčení do lahví probíhá bez filtrace a čiřidel. Pro čistou jiskru jsou povolené pouze vybrané přírodní látky, například bílkoviny rostlinného původu, oxid siřičitý, nebo potravinová želatina. 
  • Do autentických vín se nepřidává oxid siřičitý. 

Autentické víno jako dosažitelný luxus 

Obliba přírodních vín roste, důkazem je stále větší poptávka po tomto čistě ekologickém produktu. Nejeden spotřebitel si rád připlatí za opravdový plod čisté přírody s neopakovatelnou chutí. Autentická vína již povýšila na lehce luxusní post – však je jim dopřávána speciální péče, a dokonce mají již svůj festival. Tam se sjíždějí stoupenci ze všech koutů naší země i těch sousedních. Víno s určitým příběhem i přesahem má již své věrné stoupence. Nechte se zlákat také takovou oslavou a přijďte ochutnat a inspirovat se. 

Další články