Burčák

Burčák

O burčáku netřeba dlouhosáhle psát, ostatně jsme toho dost napsali již v článku – Burčák, vše co musíte vědět.

Pojďme si vytáhnout alespoň pár základních bodů. Jedná se o částečně zkvašený mošt, který je jednou z fází výroby „klasického“ vína, avšak již je možné jej v této době konzumovat. V našich luzích a hájích by se mohlo zdát, že se jedná o celosvětově oblíbený nápoj. Zajímavé však je, že jeho obliba je rozšířena takřka výhradně v našem regionu (+ Slovensko, Maďarsko, Rakousko a pár dalších drobných výjimek).

I nad burčákem však „stojí“ vinařský zákon, který hlídá to, za jakých podmínek je možné produkt prodávat spotřebiteli. Produkt musí být realizován z hroznů s původem v Čechách nebo na Moravě. Prodávat se může pouze v období mezi 15. srpnem a 30. listopadem. Obsah alkoholu nesmí klesnout pod 1% a zároveň nesmí překročit 3/5 celkového obsahu alkoholu. Pokud hrozny pocházejí z jiné oblasti, může se takový produkt prodávat, ale nesmí být označen jako burčák, nýbrž jako částečně zkvašený mošt.

Další články