Cava

Cava

Cava je šumivé víno statusu Denominación de Origen (DO) ze Španělska. Může to být bílá (blanco) nebo růžová (rosado). Nejoblíbenějšími a tradičními odrůdami hroznů pro produkci cava jsou Macabeo, Parellada a Xarel lo

Pouze vína, která jsou vyrobena tradiční metodou, se mohou označovat jako „cava“. Vína vyrobená jinými procesy mohou být nazývána pouze „šumivá vína“ (vinos espumosos). Asi 95% veškeré cavy se produkuje v oblasti Penedès v Katalánsku ve Španělsku, přičemž vesnice Sant Sadurní d’Anoia je domovem mnoha katalánských největších vinařských domů. Cava je také produkována ve lokalitách Aragon, Castile y León, Exttremadura, La Rioja, Basque, Navarre a Valencie.

V minulosti byla cava označována jako „španělské šampaňské“, což již není podle práva Evropské unie povoleno, protože Champagne má chráněný zeměpisný status a Španělsko vstoupilo do EU v roce 1986. Hovorově se však stále nazývá champán nebo champaña ve španělštině nebo xampany v katalánštině. Dnes je ze zákona definováno jako „jakostní šumivé víno vyrobené ve vymezené oblasti“ (Vino Espumoso de Calidad Producido en una Región Determinada, VECPRD).

Slovo champán ve španělštině nelze zaměňovat s achampañado, což je hovorový termín odkazující na netradiční metodu šumivého vína. Tato vína achampañados jsou obecně levnější, podává se v lahvích v barech nebo restauracích, které se na ně specializují, a proto se tato zařízení nazývají stejným názvem, tj. Achampañado. Nejedná se o cava, ale tento nápoj je neméně populární.

Historie

Katalánské šumivé víno bylo poprvé vyrobeno již v roce 1851, zatímco kořeny odvětví cava lze vysledovat zpět k cestám Josepa Raventóse přes Evropu v 60. letech 20. století, kde propagoval tichá vína z vinařství Codorníu. Jeho návštěvy v Champagne vyvolaly zájem o španělské vína vyrobeného stejnou tradiční metodou. Své první šumivé víno vytvořil v roce 1872 poté, co byly vinice Penedès zničeny morem fyloxéry a převážně červené vinné révy byly nahrazeny velkým množstvím vinné révy produkující bílé hrozny.

Katalánští výrobci cavy byli průkopníky významného technologického vývoje v produkci šumivého vína a to díky vynálezu gyropalety, velkého mechanizovaného zařízení, ve kterém jsou kaly konsolidovány v hrdle láhve.

Produkce

Podle španělského práva může být cava vyrobena v Katalánsku.

Pro výrobu rosé cavy není míchání povoleno. Víno musí být vyrobeno metodou Saignée za použití Garnacha, Pinot noir, Trepat nebo Monastrell. Kromě Macabeu, Parellady a Xarellu může Cava obsahovat hrozny Chardonnay, Pinot noir a Subirat. První cava k použití chardonnay byla vyrobena v roce 1981. Stejně jako jakékoli jiné jakostní šumivé víno se i cava vyrábí v různých úrovních sladkosti.

Další články