DAC (Districtus Austriae Controllatus) je klasifikace vín typických pro daný region (geografické určení původu), který se používá v Rakousku. Jedná se o systém volně převzatý z jiných podobných klasifikací, například z francouzského AOC. Pokud na rakouském víně naleznete oblast a označení DAC, můžete si být jisti, že se jedná o jakostní víno z konkrétního regionu, které by mělo nést svou kvalitu, na což dohlíží i orgány tomu určené (regionální a národní vinařský výbor). Hledí se na dodržování maximální výnosnosti na hektar, minimální hmotnosti moštu a alkoholu a logicky na zaručený původ hroznů.
Dle konkrétního regionu můžete rozeznávat typické charakteristiky zdejšího prostředí (podobně jako u francouzských „terroirů“). Vína jsou označena pouze regionálním názvem a ne odrůdou (pokud není povolena více než jedna odrůda). Vína nesoucí název odrůdy nebo ročníku musí být složena nejméně z 85% této odrůdy.
Jedny z nejvýznamnějších DAC jsou Niederöstereich DAC (Weinviertel) nebo Mittelburgenland DAC. Pod prvně jmenovanou značkou se dodávají vína odrůdy Veltlínské zelené, u druhého označení jde o suchá, aromatická vína z Frankovky.
Další DAC
- Traisental DAC (pouze bílé)
- Kremstal DAC (pouze bílé)
- Kamptal DAC (pouze bílé)
- Leithaberg DAC (bílé i červené)
- Eisenberg DAC (pouze červené)
- Neusiedlersee DAC (pouze červené)
- Rosalia DAC (pouze červené)
- Rosalia DAC Rosé (pouze růžové)
- Vulkanland Steiermark DAC
- Südsteiermark DAC
- Weststeiermark DAC
- Carnuntum DAC