Dom Pérignon

Dom Pérignon

Dom Pérignon je značka šampaňského vyrobeného domem šampaňského v Moët & Chandon a slouží jako prestiž tohoto šampaňského. Je pojmenovaná po Domu Pérignonovi, benediktinském mnichovi, který byl důležitý průkopník kvality šampaňského vína. Mýty tvrdí, že právě Dom Pérignon objevil  metodu pro výrobu šumivých vín, avšak není tomu tak.

Historie

Dom Pérignon (1638–1715) byl mnichem a sklepním mistrem benediktinského opatství v Hautvillers. Kolem roku 1670 propagoval řadu vinařských technik – jako první namíchal hrozny takovým způsobem, aby zlepšil jakost vína, vyvážil jeden prvek s druhým, aby vytvořil lepší celek, a vypořádal se s řadou jejich nedokonalostí; zdokonalit umění výroby čirého bílého vína z černých hroznů chytrou manipulací s lisy; zvyšování sklonu šampaňských vín k zachování jejich přírodního cukru, aby se přirozeně vyvolalo sekundární kvašení na jaře; být mistrem při rozhodování, kdy se tato vína lahvují, aby se zachytila ​​perlinka. Byl to právě on, kdo také vynalezl korkový špunt, který byl připevněn k lahvím s konopnou šňůrou namočenou v oleji tak, aby vína zůstala svěží a šumivá, a používal silnější sklo, aby posílil láhve (které byly v té době náchylné k výbuchu) ).

Vývoj šumivých vín, jako hlavního stylu výroby v Champagne, nastal postupně v 19. století, více než století po Dom Pérignonově smrti.

První ročník Dom Pérignon byl 1921 a byl vypuštěn k prodeji pouze v roce 1936. Nevyužitý brand byl dán Mercierem Moëtovi v roce 1927 ku příležitosti svatby.

V roce 1935 bylo 300 lahví z roku 1926, předchůdce Dom Pérignona, prodáno Simon Bros & Co., společnosti, která dovážela Moët ve Velké Británii, která každému ze svých 150 nejlepších zákazníků dala dvě láhve na památku svého stého výročí. Zatímco tyto láhve byly téměř totožné s následujícími vydáními Dom Pérignon, nenesly jméno Dom Pérignon, ale „Šampaňské speciálně dodávané pro sté výročí Simon Brothers & Co v letech 1835-1935.“

Víno získalo okamžitou pozornost a krátce poté bylo do Spojených států odesláno 100 krabic ročníku 1921, tentokrát s názvem Dom Pérignon.  James Buchanan Duke, miliardář, který založil American Tobacco Company, si pro sebe objednal 100 lahví. 17 lahví prodaných na dražbě v Christie’s v New Yorku v červnu 2004 bylo součástí tohoto řádu (Doris Duke, dcera miliardáře, je držela ve svém sklepě).

Až do roku 1943 byl Dom Pérignon vyráběn z pravidelného ročníku Moët & Chandon Champagne, který byl po prodloužení sklepení převeden do zvláštních lahví z 18. století.

V roce 1971 si poručil íránský šáh několik lahví prvního ročníku Dom Pérignona Rosého (1959) na oslavu 2 500 let perské říše. Láhev šampaňského z této objednávky byla v roce 2008 prodána v aukci za 24 758 EUR.

V roce 1981 byl Dom Pérignon vybrán na svatbu lady Diany Spencerové a prince Charlese.

Další články