Jak skladovat víno a tipy na pořízení vhodné vinotéky

Jak skladovat víno a tipy na pořízení vhodné vinotéky

Vinotéka nesmí chybět v domě žádného milovníka vína. Pokud byste se přeci jen rozhodnuli vinotéku pořídit a nevíte, který typ zvolit, rádi vám poradíme!

Je dobré si uvědomit, k čemu vinotéku vůbec potřebujeme a jaké víno v ní budeme uchovávat. Je dobré si uvědomit, že při výběru vhodné vinotéky hraje roli typ vína. Například šumivé víno vyžaduje jinou teplotu než červené nebo bílé. O tom ale později. Pojďme si říci, proč volit vinotéku.

Proč si pořídit vinotéku?

Pokud jste milovníky vína a nemáte přístup do sklepa se stabilní teplotou, vinotéka je tou nejlepší volbou pro vaše víno. Narozdíl od běžné lednice v sobě stabilnější udrží a rozloží teplotu.

A právě teplota hraje klíčovou roli, pokud jde o vaše víno. To samé platí i o UV záření a vibracích, kterým je třeba se za každou cenou se zcela vyhnout.

Klikněte pro výběr

Počet chladicích zón

Při výběru vinotéky hraje roli i počet chladících zón. Pokud tedy chcete, aby vaše víno zrálo po delší dobu, bohatě vám postačí vinotéka s jednou teplotní zónou.Pokud vaším záměrem není dlouhodobé skladování, ale touha mít víno vždy připravené k podávání, je vhodnější vinotéka se dvěma chladicími zónami. Tímto způsobem budete moci uchovávat svá vína připravená při různých teplotách: 14-16 stupňů Celsia pro červená vína a 6-8 stupňů Celsia pro bílá, růžová, šumivá vína a dokonce i pivo.

Zásady skladování vína

Pojďme si detailnější povědět něco více o skladování vína. Víno je totiž jemný, přírodní produkt, který se postupem času zkazí, pokud není dobře skladován. Špatně uskladněné víno později chutná jako ocet, jelikož se rozloží sloučeniny, který tvoří specifickou vůni a chuť daného vína.

1. Světlo

Už jsme si pověděli, jak důležitá pro skladování vína je teplota, stejně tak důležité je světlo. Pokud víno nebudete skladovat tak jak vyžaduje, snadno ho poškodí UV záření. Příliš mnoho slunečního světla způsobí, že se jemné sloučeniny ve vašem víně rozloží a zůstane vám víno, které nechutná tak, jak by mělo. Odborníci to popisují jako „vařenou“ příchuť.

2. Teplota

a) skladování vína

Nejlepší teplota pro skladování vína by se měla pohybovat kolem 5 stupňů, což je stejná teplota jako přibližná hodnost teploty v podzemí. Jeskyně a sklepy se používaly ke skladování vína už v dávných dobách, protože vínu umožňovaly ty nejvhodnější podmínky pro skladování. Když je totiž víno udržováno na požadované teplotě, zpomaluje se proces stárnutí. Základem je udržet víno v takových podmínkách, aby teploty nekolísaly. Pokud tomu není, urychluje se proces rozkladu. Krom toho to vede také ke kolísání relativní vlhkosti, což může poškodit korkové zátky a poškodit těsnění na lahvích vína. Sražené zátky mohou způsobit zkažení vína už během několika dní.

b) podávání vína

Dalším důvodem, proč si pořídit vinotéku, je zajistit, aby vaše víno chutnalo co nejlépe. A je dobré uvědomit si, že teplota skladování a teplota podávání vína se liší.

  • Červená vína: Tradičně se červená vína podávají při pokojové teplotě, což znamená 15 až 18°C.Bílá a růžová vína:
  • Bílá vína obvykle chutnají lépe vychlazená, ale ne tak studená, abyste nerozeznali jemné chutě. Teplota by se tak měla pohybovat v rozmezí 7 až 12°C.
  • Šumivá vína: Nápoje sycené oxidem uhličitým jsou nejlepší, když se podávají co nejchladnější. Na šampaňské je tedy nejvhodnější teplota 5 až 7°C.

3. Vibrace

To, že je třeba dávat si pozor i na tento faktor, by napadlo málokoho. Vína mají ale v každé lahvi velmi malé množství sedimentu. Pokud tedy lahev přesouváte často, sediment se rozvíří, což má za následek spuštění chemických reakcí, které následně změní chuť vašeho vína. Při výběru vinotéky je tudíž dobré hledět na to, aby nezpůsobovala větší vibrace, což by mohlo vaše víno poškodit.

4. Hluk

Stejně jako lednička, i vinotéka vydává určité množství zvuků. Některé jsou hlasitější než jiné a naopak. Obecně platí, že čím nižší hladina zvuku, tím lepší vinotéka, jelikož nezpůsobuje nechtěné vibrace.

5. Spotřeba energie

U výběru vinotéky vás bude určitě zajímat i spotřeba energie. Když chladicí ventilátory a kompresory vaší chladničky na víno pracují, aby udržely vaše vína temperovaná, skříň využívá pochopitelně elektřinu. Kolik záleží na několika faktorech.

Čím snáze se skříňka zbaví přebytečného tepla vzadu nebo po stranách, tím méně bude muset pracovat na ochlazení. Tento faktor sám o sobě sníží spotřebu energie. Kromě toho jsou některé chladničky na víno lépe izolované než jiné. Nejlepší druh izolace je ten s pevnými dveřmi.

Tipy vinotéky

1. Volně stojící vinotéka

K nejběžnějším typům vinotéky patří volně stojící vinotéka. Je dobré se ujistit, že jste skříň umístili tak, aby na každé její straně a na zadní straně bylo několik centimetrů místa. Tak totiž umožníte chladničce zbavit se přebytečného tepla a zabránit přehřívání.

2. Vestavná vinotéka

Vestavná lednice na víno má stejnou šířku jako běžná kuchyňská linka. To znamená, že můžete vytáhnout jednotku a místo ní nasadit vinotéku. Pokud se tedy rozhodnete pro vestavěnou chladničku na víno, je důležité, abyste si vybrali takovou, která je na to speciálně určena. Některé modely, jako například PNG46S-HHB od dánského PeVino, mají jakousi zasunutou zásuvku, která vám umožní umístit vaši běžnou kuchyňskou zásuvku před vinotéku. Díky tomu bude design vaší kuchyně působit jako celek. Pokud zvolíte tuto možnost, nezapomeňte nainstalovat mřížku do kuchyňské zásuvky před skříňkou, aby se vzduch mohl stále dostat dovnitř u základny.

3. Integrovatelná vinotéka

Rozměry integrovatelné lednice na víno se běžně hodí přímo do kuchyňské linky. To znamená, že tento typ skříně – na rozdíl od vestavěné – nenahradí kuchyňskou linku. Když se rozhodnete integrovat vinotéku do stávající kuchyňské skříně, musíte se ujistit, že horký vzduch může unikat vzadu a nahoru v horní části skříně. Stejně tak zajistěte přívod vzduchu u dna kuchyňské skříňky instalací mřížky nebo podobného uspořádání do zásuvky. Obecně platí, že všechny chladničky na víno musí být schopny nasávat vzduch na základně a zbavit se tepla putujícího nahoru.

Klikněte pro výběr

Umístění vaší chladničky na víno

1. Kuchyně

Kuchyň je pravděpodobně nejoblíbenějším místem pro umístění vinotéky. Vaše víno je k dispozici vám a vašim hostům a máte ho na dosah ruky i při vaření. Z estetického hlediska je krásně osvětlená a dobře zásobená lednička na víno skvělým doplňkem kuchyňského prostoru. Vzhledem k tomu, že tolik chladniček přichází ve velikostech vhodných pro pracovní desky, může být nalezení náhradního místa v kuchyni relativně snadné.

2. Jídelna

Pokud pro vás během oběda nebo večeře přepadne chuť na víno, pak je jídelna skvělou možností, proč vinotéku umístit právě sem.

3. Venkovní terasa

Venkovní terasa je oblíbeným místem pro zábavu, a proto je oblíbeným místem pro ledničku na víno. Teplota venkovního prostoru však může značně kolísat, takže to musíte mít na paměti při výběru vinotéky. Dnes už ale existuje spousta druhů speciálně pro venkovní použití.

4. Garáž

Další oblíbenou místností pro skladování vína je garáž. A to nejen díky nedostatku přirozeného slunečního světla v garáži, ale i kvůli teplotě.

5. Sklep

Pochopitelně tou nejvhodnější místností pro vinotéku je sklep. Ten nabízí výhodu chladného, ​​tmavého prostředí a zároveň umožňuje lepší klimatizaci.

Další články