Bílé víno je víno, které je fermentováno bez kontaktu se slupkou. Barva může být slámově žlutá, žlutozelená nebo žluto-zlatá. Vyrábí se alkoholovým kvašením nebarvené buničiny hroznů, která může mít slupku jakékoliv barvy. Bílé víno existuje nejméně 2500 let. Široká paleta bílých vín pochází z velkého množství odrůd, způsobů výroby vína a poměrů zbytkového cukru. Bílé víno je hlavně z „bílých“ hroznů zelené nebo žluté barvy – jako je Chardonnay, Sauvignon a Ryzlink rýnský. Některá bílá vína se také vyrábí z hroznů s barevnou slupkou. Například Pinot noir se běžně používá k výrobě šampaňského.
Mezi nejoblíbenější typy bílého vína patří suché bílé víno. Více či méně aromatické a pikantní, je odvozeno od úplného kvašení mladiny. Sladká vína se naopak vyrábějí dřívějším přerušením kvašení (než se všechny hroznové cukry převedou na alkohol). Způsoby obohacení mladiny cukrem jsou rozmanité: zrání na révě, passerillage nebo použití ušlechtilé hniloby. Šumivá vína, která jsou většinou bílá, jsou vína, u nichž je oxid uhličitý z kvašení ve víně rozpuštěn a při otevření láhve se stává plynem.
Bílá vína se často používají jako aperitiv před jídlem, s dezertem nebo jako osvěžující nápoj mezi jídly. Bílá vína jsou často považována za osvěžující a lehčí ve stylu i chuti než většina jejich protějšků červeného vína. Kromě toho se bílá vína často využívají při vaření a to díky jejich kyselosti, aroma a schopnosti změkčit maso a odsolit šťávy z vaření.
Bílé víno je samozřejmě mok, který pochází z dávných dob. Pokud se však chceme bavit o nedávné minulosti, tak nejvíce rozmach vína ovlivnila doba 18. a 19. století, v rámci kterého se výrazně začal zdokonalovat samotný proces výroby a všemu určitě pomohl i pokrok na poli sklářského průmyslu. V této době také expanduje trh se Šampaňským vínem.
Spolu s celkovým růstem životní úrovně se i úroveň vinařství posouvá nejvíce od 20. století, kdy se tento obor rozmáhá takřka po celém světě a to i do míst, kde dříve tento typ zemědělství nebyl „doma“.