Cava, to je DO ze Španělska. Šumivé regionální víno, dalo by se říct “Španělské šampaňské” (legislativně to možné není). Může se vyrábět ve formě bílého šumivého vína (blanco) nebo růžového (rosado). Tradičními odrůdami pro výrobu jsou Macabeo, Parellada a Xarel lo. Aby mohlo být víno označováno jako Cava, musí být vyrobeno tradiční metodou. Pokud ne, výrobci mohou své víno uvádět na trh pouze jako šumivé víno.
95% celkové produkce vína Cava pochází z Penedés, což je oblast nacházející se v Katalánsku, ve Španělsku. Dalšími lokalitami, kde se toto šumivé víno produkuje jsou lokality Aragon, Castile y León, Exttremadura, La Rioja, Basque, Navarre a Valencie.
První zmínky se datují kolem roku 1851. Katalánci jsou průkopníky významného technologického pokroku v rámci výroby šumivých vín a to díky vynálezu gyropalety. Jedná se o velké zařízení, ve kterém se kaly konsolidují v hrdle láhve.