Červené víno je druh vína vyráběný z tmavě zbarvených (černých) odrůd révy. Skutečná barva vína se může pohybovat od intenzivní fialové, typické pro mladá vína, až po cihlovou červenou pro zralá vína a hnědou pro starší červená vína. Šťáva z většiny fialových hroznů je zelenavě bílá, červená barva pocházející z antokyanových pigmentů (nazývaných také antokyany) přítomných ve slupce hroznů; výjimkou jsou relativně neobvyklé odrůdy teinturier, které produkují červeně zbarvenou šťávu. Většina procesu výroby červeného vína proto zahrnuje extrakci barevných a aromatických složek ze slupky hroznů. Jedná se o produkt, který je milován po celém světě.
Zajímavostí určitě může být, že odrůdy jako například Veltlínské červené rané nebo Tramín červený mají červené hrozny, avšak vyrábí se z nich víno bílé.
Nejvýznamnější odrůdy pro výrobu červeného vína jsou určitě Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Zinfandel nebo Shira. Jedná se taktéž o vína, která mají větší podíl alkoholu, který se pohybuje mezi 12 – 15 %. Najít však můžeme i vína, u nichž se hladina alkoholu pohybuje i kolem 20% (například některá Portská vína).
Červené víno je pravděpodobně starší než to bílé a první zmínky datujeme i do doby 6000 let před naším letopočtem. Kolébkou je určitě oblast dnešní Gruzie nebo Íránů. Postupně se přes Egypt a Řím přeneslo až na Evropský kontinent, do vnitrozemí.
V rámci našich luhů a hájů se bavíme zejména o produkci v oblastech Znojemska, Velkopavlovicka, Mikulovska, Slovácka nebo například Mělnicka.
Červené víno je zároveň často zmiňováno i ve spojitosti se zdravím. Často se mluví o tzv. „francouzském paradoxu“, kdy se ukazuje, že ve státek, kde se pravidelně popíjí červené víno, je menší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.