Dezertní vína, někdy nazývaná pudinková vína, jsou sladká vína obvykle podávaná s dezertem. Obecně se jedná o velice sladká vína, která zároveň mohou být i poměrně drahá, což je dáno postupem výroby. Například taková ledová či slámová vína se vyrábí z hroznů s extrémní cukernatostí, čímž je však zároveň dána jejich výlisnost, která je mnohem menší než u hroznů s menší cukernatostí. Díky tomu je nejen velmi náročně takové hrozny udržovat v dobré kondici, ale zároveň se vyrobí jen omezené množství produktu.
Neexistuje jednoduchá definice dezertního vína. Ve Velké Británii je dezertní víno považováno za jakékoli sladké víno, které se pije spolu s jídlem, na rozdíl od bílých fortifikovaných vín (fino a amontillado sherry), která se pijí před jídlem nebo červených plných vín (port a madeira), která se pijí po jídle.
Naproti tomu ve Spojených státech je dezertní víno zákonem definováno jako jakékoli víno s obsahem alkoholu vyšším než 14%, které zahrnuje všechna fortifikovaná vína – a v důsledku toho je mnohem více zdaňované. I toto je však dnes již zastaralé.
Pokud neexistují nebo nejsou povoleny jiné techniky, vzniká sladkost dezertních vín již na samotné vinici. Některé odrůdy hroznů, jako je Muškát, Ortega a Huxelrebe, přirozeně produkují mnohem více cukru než jiné odrůdy. Zároveň i podmínky prostředí mají velký vliv na konečnou hladinu cukru.
Vinař také může pomoci tím, že ponechá hrozny déle na vinici a to až do chvíle, dokud nejsou zcela zralé. Větším prořezáváním se zároveň redukuje počet hroznů na keři a tím dostává rostlina větší prostor pro podporu těch zbývajících. Zatímco vinař nemůže ovládat počasí, hladině cukru může těmito technikami pomoct výrazně.
Velikou oblibu sladkých vín hledejme například v Německu.
Pokud by vás zajímaly podrobné informace o ledových či slámových vínech, určitě navštivte články o ledovém víně a slámovém víně.