Nejčastěji se vyrábí v šumivém či pološumivém stylu, povolena je však i výroba tichých vín.
Až cca do 60. let bylo Prosecco bráno za spíše sladké víno, které neneslo zcela specifické znaky. Avšak postupem času a vlivem nových technologií se z Prosecca stala značka a jejich kvalita je výrazně vyšší. Jedná se o příjemnou variantu k výrazně dražším vínům z oblasti Champagne.
Prosecco je dnes v Itálii všudypřítomné a používá se nejčastěji jako aperitiv. Setkat se s ním však můžeme i v řadě míchaných drinků – například Bellini, Spritz Veneziano nebo u nás oblíbený Aperol Spritz.
Prosecco obsahuje min. 10,5-11,5% obj. alkoholu. Chuť se dá charakterizovat jako aromatická a svěží. Často připomíná chutí žlutá jablka, hrušky, bílou broskev nebo meruňku.