Šumivé víno je víno se značným množstvím oxidu uhličitého. Šumivé víno je obvykle buď bílé nebo růžové, ale existují příklady červeného šumivého vína, příkladem může být italské Brachetto, Bonarda a Lambrusco, španělské víno Cava, australské šumivé Shiraz a ázerbájdžánská perla Ázerbájdžánu vyrobená z hroznů Madrasa. Cukernatost šumivého vína se může pohybovat od velmi suchých brut stylů až po sladší odrůdy doux (francouzsky pro „syrové“ a „sladké“).
Vína mohou přirozeně kvasit v lahvi (tradiční metoda) nebo ve velkých nádržích/sudech (Charmat). Další možností je vstřikování oxidu uhličitého, čehož jsme svědky u levnějších šumivých vín.
V zemích EU je slovo „champagne“ ze zákona vyhrazeno pouze pro šumivé víno z francouzského regionu Champagne. Francouzské termíny Mousseux a Crémant odkazují na šumivé víno, které se nevyrábí v oblasti Champagne, jako je např. Blanquette de Limoux vyráběné v jižní Francii. Šumivá vína se vyrábějí po celém světě a často se na ně odkazuje jejich místní název nebo oblast, jako je Espumante z Portugalska, Cava z Katalánska, Prosecco, Franciacorta, Trento DOC, Oltrepò Pavese Metodo Classico a Asti z Itálie (obecný italský výraz) pro šumivé víno spumante) a Cap Classique z Jižní Afriky. Šumivá vína se vyrábějí ve střední a východní Evropě od počátku 19. století.
V dnešní době jsou kromě Evropských velmocí zajímavým producentem i Spojené státy americké.