Šumivé víno je alkoholický nápoj, který se vyrábí buď formou primárního či sekundárního kvašení. Jedná se jak o vyhlášené šampaňské, tak například o Prosecco nebo Sekty. Obecně “bublinky” :) Na trhu můžeme nalézt i nealkoholická šumivá vína, která jsou vhodná například pro těhotné ženy či řidiče, kteří si s ostatními mohou přiťuknout pří významné příležitosti. Běžně se vžilo pojmenování šampaňské i pro ty produkty, které by se tak označovat neměli, ba co víc, nesmějí. Toto označení mohou nést pouze produkty vybraných výrobců přímo z oblasti Champagne.
Šumivé víno je víno se značným množstvím oxidu uhličitého. Šumivé víno je obvykle buď bílé nebo růžové, ale existují příklady červeného šumivého vína, příkladem může být italské Brachetto, Bonarda a Lambrusco, španělské víno Cava, australské šumivé Shiraz a ázerbájdžánská perla Ázerbájdžánu vyrobená z hroznů Madrasa. Cukernatost šumivého vína se může pohybovat od velmi suchých brut stylů až po sladší odrůdy doux (francouzsky pro „syrové“ a „sladké“).
Vína mohou přirozeně kvasit v lahvi (tradiční metoda) nebo ve velkých nádržích/sudech (Charmat). Další možností je vstřikování oxidu uhličitého, čehož jsme svědky u levnějších šumivých vín.
V zemích EU je slovo „champagne“ ze zákona vyhrazeno pouze pro šumivé víno z francouzského regionu Champagne. Francouzské termíny Mousseux a Crémant odkazují na šumivé víno, které se nevyrábí v oblasti Champagne, jako je např. Blanquette de Limoux vyráběné v jižní Francii. Šumivá vína se vyrábějí po celém světě a často se na ně odkazuje jejich místní název nebo oblast, jako je Espumante z Portugalska, Cava z Katalánska, Prosecco, Franciacorta, Trento DOC, Oltrepò Pavese Metodo Classico a Asti z Itálie (obecný italský výraz) pro šumivé víno spumante) a Cap Classique z Jižní Afriky. Šumivá vína se vyrábějí ve střední a východní Evropě od počátku 19. století.
V dnešní době jsou kromě Evropských velmocí zajímavým producentem i Spojené státy americké.