Tiché víno je alkoholický nápoj, který se obvykle vyrábí z kvašených hroznů. Kvasinky spotřebovávají cukr v hroznech a přeměňují ho na ethanol, oxid uhličitý a teplo. Různé odrůdy hroznů a kmenů kvasinek produkují různé styly vína. Tyto odchylky vyplývají ze složitých interakcí mezi biochemickým vývojem hroznů, reakcemi při fermentaci, růstovým prostředím hroznů (terroir) a výrobním procesem. Mnoho zemí přijímá právní označení, které mají definovat styly a vlastnosti vína. Ty obvykle omezují zeměpisný původ a povolené odrůdy hroznů, jakož i další aspekty výroby vína. Vína se však nevyrábí pouze z hroznů, ale i jiných surovin včetně rýže a ovoce – např. švestka, třešeň, granátové jablko, rybíz a bezinky.
Víno se vyrábí tisíce let. Nejčastější důkaz o víně pochází z Gruzie (6000 př. Nl), Íránu (5 000 př. Nl) a Sicílie (4 000 př. Nl). V moderní době je pět největších regionů – Itálie, Španělsko, Francie, Spojené státy americké a Čína.
Víno již dlouho hraje důležitou roli i v náboženství. Červené víno bylo spojeno s krví starověkých Egypťanů a bylo používáno jak řeckým kultem Dionýsa, tak Římany v jejich Bacchanálii; pevně je zakořeněno i v Judaismus a křesťanství.
Víno se obvykle vyrábí z jedné nebo více odrůd evropského druhu Vitis vinifera, jako je Pinot noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Gamay a Merlot. Pokud je jedna z těchto odrůd použita jako převládající (obvykle definované zákonem jako minimum 75% až 85%), je výsledkem víno „odrůdové“ na rozdíl od „míchaného“ vína. Míchaná vína nemusí být nutně horší než ta odrůdová. Odlišuje se zejména stylem výroby.
Víno může být také vyrobeno z jiných druhů hroznů nebo z hybridů vytvořených genetickým křížením dvou druhů. V. labrusca (z čehož je vinná réva Concord kultivarem), V. aestivalis, V. rupestris, V. rotundifolia a V. riparia jsou domácí severoamerické hrozny, které se obvykle pěstují pro čerstvé nebo hroznové šťávy, džemy nebo želé a jen občas pro víno.
Vynikající ročníky nejlepších vinic se mohou prodávat za tisíce dolarů za láhev. Širší termín „fine wine“ zahrnuje ta vína, která se obvykle prodávají za více než 30–50 USD. Existují i vína, která jsou čistě investiční záležitostí. Mezi nejčastější vína zakoupená pro investici patří vína z Bordeaux a Burgundska; kultovní vína z Evropy i odjinud; nebo archivní portské.