Nealkoholická vína – základní informace, historie, zdraví

Nealkoholická vína – základní informace, historie, zdraví

Dokážete si představit přijet na večírek či večeři vlastním autem, dát si vynikající víno a poté opět směle nasednout do automobilu a pohodlně odjet domů? Nebo si dát skleničku s přáteli po práci a i přes to moci řídit automobil? Takovou možnost nyní přinášejí zkušení vinaři a jejich nealkoholická vína plná chutí a vůní. Metody, které umožňují odstranit alkohol z klasického vína, zároveň při tomto procesu narušují ani nemění původní lahodnou chuť tohoto nápoje! Odalkoholizovaná vína se těší stále větší oblibě nejen u řidičů, těhotných nebo kojících žen, ale i u lidí, kteří užívají léky či trpí nesnášenlivostí na alkohol. Pojďte se podívat, jak takové nealkoholické víno vzniká a zjistěte i něco o jeho historii. V neposlední řadě se také dozvíte, jaké má nealkoholické víno pozitivní vliv na zdraví člověka. Na zdraví!

Historie vína

Nealkoholická vína vznikala již v roce 1908, kdy začaly vznikat první patenty. Naši němečtí sousedé si užívali exkluzivní chuť nealkoholických nápojů a jejich plné chuti, které nealkoholické víno přirozeně nabízí. Největší popularitu vína zažívala během dvacátých a třicátých let 20. století. Následně jeho sláva pohasla a do povědomí lidí se pomalu znovu dostává až v posledních letech. Během uplynulé doby ušla nealkoholická vína dlouhou cestu a prošla také množstvím nových technologií a způsobů zpracování. V současné době si mnoho lidí hlídá zdravý jídelníček nebo nemůže konzumovat alkoholické nápoje a proto spoléhají na alternativu v podobě nealkoholických vín.

Česká republika se může pochlubit například nealkoholickým vínem Michlovský. Tento zkušený vinař si pořídit speciální stroj pro výrobu nealkoholického vína až z Austrálie.

Nealkoholický nápoj

Někoho možná výrobci nealkoholického vína překvapí, protože se rozhodně nejedná o obyčejný džus z hroznového vína nebo šťávu z hroznů s přidaným cukrem. Hroznová šťáva se získává díky lisování sklizených hroznů, zatímco pro výrobu vína musí hroznová šťáva nejdříve kvasit. Odalkoholizované víno je tedy klasicky vyrobené víno, které bylo původně plnohodnotné alkoholické s přibližně 10 až 15 % alkoholu a následně prošlo sofistikovanou metodou odalkoholizování. Takový nealkoholický nápoj tedy můžeme nazývat také jako dealkoholizované víno.

Odstranění alkoholu

V obchodech je v současnosti běžně dostupné nealkoholické pivo. Vinaři se však nenechali zahanbit a nabídli milovníkům vína i jeho nealkoholickou variantu! Nemožné se stává skutečností, a proto se v současnosti můžeme zbavit alkoholu ve vínu jako mávnutím kouzelného proutku. Odalkoholizování se provádí buď vakuovou extrakcí, dvoufázovou vakuovou extrakcí nebo buněčnou osmózou.

Vakuová extrakce

Zmíněná vakuová extrakce probíhá ve vakuové komoře. Při tomto procesu dochází k uchovávání většiny chuťových charakteristik a jedinečných zdravotních účinků klasického alkoholického vína. Technologie je založená na zahřátí vína do 30°C ve vakuové komoře, kde začne docházet k odpařování alkoholu, tzv. sublimaci. Nevýhodou této metody může být odebrání množství aromatických látek z vína. Na jeho výslednou chuť však tato technologie odebírání alkoholu nemá velký vliv.

Dvoufázová vakuová extrakce

Tato metoda je v současnosti nejšetrnější. Během technologie odděluje vakuová dvoufázová odparka aroma, ve druhé fázi pak odděluje také samotný alkohol a v poslední části procesu se původní odebrané aroma opět vrací zpět. Nealkoholické víno, které vzniká díky dvoufázové vakuové extrakci tak neztrácí žádnou chuť ani vůni a můžete si ho vychutnávat plnými doušky.

Buněčná osmóza

Metoda buněčné osmózy byla původně vyvinuta v Itálii, dosud však nedosáhla požadovaných standardů nealkoholických vín, především zachování jejich chutí a vůní. Nezbavila se své tzv. „kompotové“ povahy. Buněčná osmóza je jedním z možných směrů, kterými se dealkoholizace vína může v budoucnosti ubírat. Dodnes bohužel nepřinesla dostatečné výsledky, se kterými by byli spokojeni výzkumníci, vinaři i samotní konzumenti.

Chutná a neomezuje

Nealkoholické víno si oblíbí všichni řidiči, kteří nemohou zasednout za volat s alkoholem v krvi. Absenci alkoholu ve vínu ocení i nastávající maminky, nebo ženy, které momentálně kojí. Mezi konzumenty nealkoholického vína mohou patřit i lidé, kteří trpí nesnášenlivostí na alkohol nebo užívají léky, vylučující pití alkoholu v jakémkoliv množství. Ochutnat některé z nealkoholických vín jistě mohou i mladí lidé, kteří dovršili plnoletosti a zatím nemají zkušenosti s alkoholem. Mezi milovníky odalkoholizovaného vína mohou v neposlední řadě patřit i sportovci, lidé v dietě či zastánci zdravého životního stylu. Věční „dietáři“ si tak mohou bezstarostně užívat hubnoucího období i se sklenkou dobrého vína v ruce! Obrovskou výhodou nealkoholických vín je jejich tradiční chuť.

Proces, který odstraňuje z vína alkohol, zachová maximální chuť i aroma klasického alkoholického vína! Neochudí vás tedy o zážitek z konzumace kvalitních vín.

Zdraví prospěšné víno

Obecně je známo, že je konzumace přiměřeného množství vína zdraví prospěšná. Moderní výzkumy dokazují pozitivní vliv vína na zdraví člověka, jeho hladinu cholesterolu a kvalitu cévního systému. Víno snižuje riziko vzniku infarktů, kornatění cév i mozkových příhod. Nealkoholická vína stejně jako klasická vína obsahují tolik opěvované antioxidanty, fenoly a množství dalších zdraví prospěšných látek. Nespornou výhodou odalkoholizovaného vína je nižší množství kalorií. Obsahuje až o 2/3 méně kalorií než běžné víno. Přísná dieta hned získá jiný rozměr a rozhodně bude její dodržování příjemnější!

Nepatrně vyšší cena

Nealkoholické víno se vyrábí z již existujícího alkoholického vína, tudíž zákazník tento proces odalkoholizování může pocítit na ceně nealkoholického vína. Dodatečný výrobní stupeň však otevírá nekonečné možnosti konzumace plné chuti nealkoholického vína kdekoliv a kdykoliv. Vyšší cena se však pohybuje v řádu několika málo desítek korun. Nealkoholické víno si tedy můžete dovolit stejně, jako klasické alkoholické a nemusíte se bát přehnaných cen.

Dostupnost

Pokud patříte k příznivcům nealkoholického vína nebo ho minimálně toužíte pro začátek alespoň ochutnat, vydejte se do nejbližšího obchodu a vyberte si z několika druhů. V dnešní moderní době a dobré vybavenosti potravinových řetězců není těžké koupit bílé, červené i růžové od několika různých vinařství. Nechte se okouzlit a omámit vínem bez kapky alkoholu! Každé dobré vinařství se snaží vytvářet to nejlepší víno ze svých vinic. Vinaři díky odalkoholizování umožňují konzumovat víno i lidem se zdravotními problémy či omezeními, které způsobuje užívání nejrůznějších léků.

Budoucnost vína

Nealkoholická vína jsou vynikajícím zpestřením a doplňkem mezi nealkoholickými nápoji. Ocení je nejen ženy v horkých letních dnech jako skvělé osvěžení, ale i lidé, kteří touží to konzumaci vína, ale zároveň nechtějí přijít o řidičský průkaz. Vinaři přiznávají, že nealkoholické víno má totožný buket jako klasické víno s obsahem alkoholu. Chuťově chybí pouze alkohol, avšak laik bude jen velmi těžko odhadovat, kolik alkoholu víno obsahuje, nebo jestli vůbec nějaký má. Užívejte si příjemné chvilky ve vašem volném čas bez kapky alkoholu v krvi! Nealkoholická vína jsou skvělým nápojem pro letní osvěžení i degustaci.

Další články