Pampeliškové víno – opomíjený zázrak plný vitamínů

Pampeliškové víno – opomíjený zázrak plný vitamínů

Pampeliškové víno je oblíbeným receptem mnoha rodin. Jak a z čeho se vyrábí a proč je jeho konzumace tak populární?

Smetánka lékařská není jen plevel

Zahrádkáři ji příliš rádi nevidí, vrásky přidělává bylina i zemědělcům. Smetánka lékařská, lidově zvaná pampeliška, je však velmi užitečná rostlina s mnoha prospěšnými účinky.
Smetánka lékařská je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje vitamíny skupiny B i značné množství karotenu.

Rovněž je doslova zásobárnou draslíku a hořčíku. Obsahuje navíc i mangan a měď. V této bylině nalezneme i železo, vápník, hořčiny, třísloviny, fytoncidy či inulin. Díky obsahu inulinu je vhodná i pro diabetiky.
Obsah některých účinných látek ve smetánce kolísá s ročním obdobím. Nejvyšší množství inulinu obsahuje smetánka lékařská na podzim. V průběhu léta se zase v rostlinách zvyšuje obsah taraxinu.
Jakožto léčivku tak tuto rostlinu využívala tradiční čínská medicína a známa je také v Evropě. Obyvatelé antického Řecka měli smetánku v oblibě coby prostředek proti pihám a skvrnám na kůži. Velmi populární byla rostlina také ve středověku.

Vytrvalá bylina dorůstá výšky 10 až 50 cm. Listy smetánky lékařské tvoří přízemní růžici. Charakteristické květenství se skládá z až dvou stovek jednotlivých jazykových květů. Rozšířena je v mírném pásmu severní polokoule, a to jak v Evropě, tak také Americe a Asii.

Kde smetánku sbírat

Ačkoli roste smetánka na mnoha místech, ne všude bychom ji sbírat měli. Zejména je na místě se vyhnout lokalitám poblíž silnic, loukám, kde se používají hnojiva a dalším prostranstvím s vysokým rizikem znečištění.
Pozor si také dejte na to, zda louka, kterou jste si vyhlédli, není stejně oblíbená mezi pejskaři. Není vhodné chodit na místa, kde se venčí tito domácí mazlíčci.

Pokud najdete dostatečně čisté prostředí, nebojte se smetánku lékařskou ve volné přírodě natrhat. Zužitkovat se rostlina dá prakticky celá, sbírá se kořen, případně celá nať. Spotřebovat se tedy dají i listy a květy. Ze smetánky lékařské lze vyrobit čaj, přidat ji do salátů, můžete si připravit i likér, limonádu či sirup. Nebo vyzkoušet právě pampeliškové víno.

Kdy vyrazit na sběr a zásady pro sbírání

K výrobě pampeliškového vína se používají květy. Smetánka lékařská v tuzemsku kvete od jara do podzimu. Sběr se doporučuje zejména v létě. Sbírejte pouze ty květy, které jsou plně rozvinuté, nikoli staré.

Pro výrobu vína se hodí květy čerstvě natrhané. Neměli bychom používat ty, které jsme nasbírali předešlý den. Účinné látky v rostlině totiž velmi rychle degradují. Žádoucí je tak co nejrychlejší zpracování.

Květy, ze kterých budete víno vyrábět, je nutné velmi pečlivě zbavit zelených částí. Chuť finálního produktu sice nijak zásadně nepokazí, ovlivní však barvu, způsobí nazelenalý odstín. Vyhneme se také používání stonků, způsobily by hořkou chuť.

Nasbírané květy nechte nejméně půl dne odležet. Stihne z nich utéct veškerý drobný hmyz, který ve víně bezpochyby mít nechceme.

Proč si dopřát pampeliškové víno

Pampeliškové víno se doporučuje v první řadě pro posílení zdraví. Vhodné je hlavně při obtížích s trávicí soustavou. Pomoci může s problémy se žaludkem a slinivkou. Lidové léčitelství jej zná i jako prostředek proti průjmu. Využít jej lze i při ženských obtížích, mírní příznaky premenstruačního syndromu. Pampeliška se doporučuje i na hubnutí.

Víno vám také uleví od symptomů onemocnění dýchacích cest a zahlenění. Naše babičky jej používaly na pročištění jater, víno má močopudné účinky. Rovněž pampeliškové víno považovaly za účinné antirevmatikum. Pampeliška se navíc považuje za prostředek, který dokáže očistit krev. Rovněž působí blahodárně při ekzémech.

Pakliže se rozhodneme využívat léčivé účinky této byliny, obvykle se doporučuje pít víno 2x denně před jídlem. Při horečkách se dokonce doporučuje užívat víno každou hodinu, a to v množství jednoho decilitru. Také je možné jej vyžít jako zevní obklady.

Můžete víno popíjet i jako lahodný nápoj. Běžně jej seženete v obchodech, kdo ale chce mít celý výrobní proces pod kontrolou, může si výrobu pampeliškového vína vyzkoušet i sám. Jednoduše ji zvládnete zrealizovat i v domácích podmínkách.

Pampeliškové víno má krásnou zlatavě medovou barvu, která nezapře žluté pampeliškové květy. Chuť je velmi osvěžující a lahodná. Popsat by se dala jako plná s patrným květinovým podtónem.

Jak si víno vyrobit – základní recept

  • Potřebovat budete 1 kg pampeliškových květů, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 4,5 litru vody a cca 40 gramů droždí.
  • Do vhodné nádoby, například velkého hrnce, nasypeme pampeliškové květy a spaříme je ve 2,5 litru vody. Ponecháme 24 hodin louhovat. Po uplynutí slijeme vodu z pampelišek do jiné nádoby. K přecezení květů použijeme jemné plátno nebo sítko. Následně svaříme 2 litry vody a cukr a vychladlé přilijeme k pampeliškové vodě.
  • Přidáme droždí a na kolečka nakrájené citrony. Citrusy se používají proto, aby napomohly kvašení a zrání vína. S pomocí kvasné rourky necháme následně kvasit. Při zakrývání láhve kvasnou zátkou, do které budeme vtlačovat kvasnou rourku, musíme být pečliví, aby se do lahve nedostal vzduch.
  • Zhruba po 2 týdnech směs můžeme přesunout do chladu. Celý proces trvá asi 6 týdnů. Vhodný okamžik lze poznat podle toho, že z nádoby již neodcházejí žádné bublinky, kvašení tedy skončilo. Jiní výrobci vysvětlují, že klíčový okamžik poznáte i podle toho, že citronové plátky klesnou ke dnu.
  • Poté je možné víno stočit od kalu a nechat vyčistit. V chladu se doporučuje udržet víno nejméně 3 měsíce, aby se uleželo, některé zdroje uvádějí i 6 měsíců. Trvanlivost má mnohem delší, až 3 roky, uvádí se navíc, že pokud jej necháte až 2 roky stát, získáte perlivé víno.
  • Úskalím domácí výroby vína je především to, pokud zůstane kalné, nevyčištěné či neuleželé. Chuťový požitek bude velmi špatný. Na toto konto ostatně pampelišková vína v očích mnoha lidí získala ne zrovna zářnou pověst. Jedná se přitom o vynikající nápoj. Ovšem pozor, obsah alkoholu se pohybuje okolo 15 %.

Jaké obměny receptu můžeme využít

  • Některé recepty počítají rovněž s použitím vinných kvasinek. Na stejné množství surovin v receptu můžete použít cca 35 g. Sehnat je lze například v dobře zásobené drogerii.
  • Klasický cukr lze také nahradit třtinovým. Rovněž je možné cukerný roztok vylepšit tím, že do něj přidáte dvě lžíce medu.
  • Některé recepty uvádějí rovněž možnost přidat na kolečka nakrájené pomeranče (2 kusy). Dochutit lze víno i kořením či bylinkami. Využít můžete vanilku (lze použít vanilkový cukr), mátu, pelyněk, muškátový květ nebo dokonce zázvor. Používá se jalovec a do vína lze rovněž přidat rozinky.

Výše popsaný recept je tradiční a s drobnými obměnami se využívá. Vyžaduje kvašení, proto existuje i alternativa pro ty, kteří se do něj nechtějí pouštět. Jednoduše se tak nabízí možnost nechat macerovat 3 dny 3 pampeliškové kořeny v půl litru bílého vína. Možné je taktéž přidat 1 lžičku kořene hořce žlutého, 1 lžíci kopřivy a přelít směs léčivek kvalitním červeným vínem.

Jednodušší varianty receptů dále používají pouze 1 kg květů, 1 kg cukru, 4 litry vody a 15 gramů kyseliny citrónové. Květy se spaří ve vodě, přidá se cukr a kyselina citronová. Po 24 hodinách tuto směs scedíme a necháme prokvasit. Za 3 až 4 dny je možné víno opět přecedit a naplnit jednotlivé lahve. Ty musíme dobře uzavřít. Přeneseme je na chladné místo, kde je můžeme uskladnit.

Další články