Kromě názvu refraktometr se můžete setkat i s označením refraktoměr, refraktometer, refractometr nebo refractometer. Každopádně se vždy jedná o přístroj, kterým se měří kapalina z pomoci lomu světla. V závislosti na tom, pro měření jaké kapaliny se využívá má zabudován vlastní speciální stupnici.
Vinař refraktometr využívá při měření cukernatosti hroznové šťávy, což je jeden ze základních kroků celé výroby vína. Tato cukernatost se měří univerzálním refraktometrem se stupnicí Brix, avšak ideálně určeným pro vinaře a obohaceným o cukroměrnou stupnici. V ČR se využívá stupnice normalizovaného moštoměru (°NM, °ČNM).
Samotné měření není nijak složité, ba naopak je extrémně jednoduché. Stačí na zešikmenou část kápnout pár kapek kapaliny (šťáva z hroznu), přiklopit víčko (kvůli rozprostření kapaliny) a následně namířit hranol proti světlu a podívat se do okuláru. Výsledkem je to, že vidíte stupnici, již protíná čára, která udává naměřenou hodnotu.