Remuáž

Remuáž

S tímto termínem se setkáme při druhotném kvašení šampaňského vína (o zajímavostech tohoto lahodného produktu se můžete dočíst v článku „Šampaňské a šumivé víno: rozdíl, historie, základní informace„). Remuage (remuáž) je termín, který popisuje související proces, který při výrobě šampaňského probíhá při druhotném kvašení, tedy fakt, že se lahev pomalu v čase obrací až do pozice, kdy je korkem dolu. Tím se kaly, vznikající v lahvi, postupně setřásají ke korku a následně se degorzáží odstraňují. Tím docílíme kvalitnějšího produktu a víno již nemusíme přelévat a nedokonale tak odstraňovat kaly a riskovat ovlivnění kvality produktu.

Člověk, který ručně lahev otáčí, se nazývá reumer. Je však pravda, že dnes se již používají automatizované stroje. Nemysleme si však, že se jedná o proces, který trvá pár minut. Celá remuáž probíhá zhruba 3 měsíce. Tuto metodu vymyslela velice známá žena Veuve Clicquot, z šampaňského domu Abele.

Další články