Tento pojem asi netřeba dalece představovat. Réva vinná (Vitis vinifera) spadá do čeledi révovitých a často se označuje také jako ušlechtilá nebo evropská réva. Rostlina je lánovitá a význačná především různě zbarvenými plody, hrozny. Nejoblíbenějším produktem vyráběným z hroznů je samozřejmě víno, ať už bílé, červené, růžové, oranžové, tiché či šumivé 🙂
Kromě vína jsou bobule vhodné ke konzumaci a to jak v originální formě, či jako sušené či kandované. Dále je možné vyrábět mošt, burčák nebo dokonce olej.
Pěstováním a šlechtěním se zabývá zemědělské odvětví, které se nazývá vinařství.
Dříve se jednalo o divoké formy, ze kterých se postupně stávaly šlechtěné rostliny a to někdy od roku 3 tis. let před naším letopočtem.
Dnes rozlišujeme obrovské množství odrůd, mezi ty vůbec nejznámější a nejoblíbenější u nás jsou například:
- Chardonnay
- Aurelius
- Muller Thurgau
- Neuburské
- Rulandské bílé
- Rulandské šedé
- Ryzlink Vlašský
- Ryzlink Rýnský
- Pálava
- Irsai Oliver
- Sylvánské zelené
- Sauvignon
- Tramín červený
- Veltlínské červené rané
- Veltlínské zelené