Réva vinná

Réva vinná

Tento pojem asi netřeba dalece představovat. Réva vinná (Vitis vinifera) spadá do čeledi révovitých a často se označuje také jako ušlechtilá nebo evropská réva. Rostlina je lánovitá a význačná především různě zbarvenými plody, hrozny. Nejoblíbenějším produktem vyráběným z hroznů je samozřejmě víno, ať už bílé, červené, růžové, oranžové, tiché či šumivé 🙂

Kromě vína jsou bobule vhodné ke konzumaci a to jak v originální formě, či jako sušené či kandované. Dále je možné vyrábět mošt, burčák nebo dokonce olej.

Pěstováním a šlechtěním se zabývá zemědělské odvětví, které se nazývá vinařství.

Dříve se jednalo o divoké formy, ze kterých se postupně stávaly šlechtěné rostliny a to někdy od roku 3 tis. let před naším letopočtem.

Dnes rozlišujeme obrovské množství odrůd, mezi ty vůbec nejznámější a nejoblíbenější u nás jsou například:

  • Chardonnay
  • Aurelius
  • Muller Thurgau
  • Neuburské
  • Rulandské bílé
  • Rulandské šedé
  • Ryzlink Vlašský
  • Ryzlink Rýnský
  • Pálava
  • Irsai Oliver
  • Sylvánské zelené
  • Sauvignon
  • Tramín červený
  • Veltlínské červené rané
  • Veltlínské zelené

Další články