Podnikání ve vinařství se dá téměř vždy charakterizovat jako rodinný byznys, ne jinak je tomu i u vás. Můžete nám prosím shrnout základní historii vašeho vinařství a kdo se na něm aktuálně podílí?
Práce ve vinici a výroba vína patří k jižní Moravě od nepaměti. Ne jinak tomu je i v našem vinařství, kde se této ušlechtilé činnosti věnovali i naši předkové.
V současné době se o naše opravdu malé vinařství staráme v úzkém rodinném kruhu.
Na kolika ha aktuálně hospodaříte a využíváte pouze hrozny z vlastních vinic?
Jak bylo uvedeno, jsme malé vinařství s malou výměrou vinic která činí pouhého 0,5 ha a pro výrobu naších vín používáme jenom hrozny v nich vypěstované. Vínem se prostě bavíme.
Jaká je druhová skladba vašich vinic a zařadili byste některou z odrůd do pomyslné „výkladní skříně“ vašeho vinařství?
Pěstujeme tradiční odrůdy i odrůdy vyšlechtěné teprve nedávno, jako Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Veltlínské zelené, Děvín a Hibernal pro výrobu bílých vín. Červená a rosé vína vyrábíme z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia a André.
Všechny odrůdy ve vinici jsou něčím zajímavá a vína z nich vyrobená mají své příznivce. Na druhou stranu pravdou je, že zákazník vedle tradičních odrůd vyhledává i ty novější, takže Hibernal, Děvín a Cabernet Moravia jsou u nás ty nejžádanější.
Jaká je vaše celková filozofie v rámci výroby vína?
Pečlivá a odpovědná práce ve vinici. Zdravé a optimálně vyzrálé hrozny. Moderní technologie i tradiční postupy při zpracování rmutu a výrobě vína. Pravidelná kontrola kvality a na konci tohoto procesu příjemně harmonická vína v láhvi
Pokud by náhodou někdo z našich čtenářů neznal Hovorany a jeho okolí, můžete prosím váš region trošku představit? Čím je specifický, co od návštěvy může uživatel očekávat.
Vítejte v Hovoranech, vinařské obci ležící v Moravské vinařské oblasti, podoblasti Slovácké poblíž Kyjova. I když nepatří mezi velké turistické cíle, rozhodně stojí za návštěvu. Hovoranské louky vyhlášené roku 1992 přírodní památkou se zajímavou faunou a flórou určitě potěší každého milovníka přírody.
Nádherně zvlněná krajina Moravského Slovácka v blízkém i vzdálenějším okolí Hovoran, uchvátila fotografy snad z celého světa. Renomovaný časopis Condé Nast Traveller zařadil tuto oblast mezi padesát nejatraktivnějších míst světa. Na zeměkouli se nachází pouze tři místa s podobným charakterem krajiny – vedle Moravského Slovácka jsou to Toskánsko v Itálii a okolí města Palouse v USA. Právě podoba s Toskánskem dala tomuto kraji přezdívku Moravské Toskánsko.
V neposlední řadě je třeba zmínit i folklór, vždyť Hovoranské hody jsou vyhledávanou akcí v širém okolí a Hovoranský kroj patří k těm nejkrásnějším na Moravě.
Rádi tady přivítáme jak milovníky přírody, folklóru, cykloturistiky, tak samozřejmě i milovníky vína.
Jaký vliv bude mít aktuální situace na váš obor? Jak se projeví úbytek návštěvníků a rušení stále oblíbenějších vinařských akcí?
Je nám samozřejmě líto, že taková situace nastala a lidé se mohou scházet jen v omezeném režimu. Vinařských akcí se letos asi nedočkáme a proto, když nemůže zákazník pro víno, musí víno za zákazníkem. Věříme, že se situace brzy uklidní a budeme společně ochutnávat vína zase u nás na Moravě.
Pokud by někdo chtěl ochutnat vaše vína a nemá zatím cestu k vám, jaká je nejsnazší cesta k nim?
Všechny potřebné informace včetně kontaktů naleznete na www.vinoivicic.cz, Facebooku a Instagramu. Předložíme Vám aktuální nabídku a víno pošleme nebo doručíme osobně. Volejte, pište a určitě se dohodneme.
Jakmile to bude možné a do regionů se vrátí turismus, ten vinařský určitě bude jedním z nejvyhledávanějších. Na co můžete naše čtenáře nalákat, co mohou očekávat případně od návštěvy vašeho vinařství?
Víno vyráběné s láskou, chutné občerstvení, prohlídka vinařství, vinice a příjemně strávený čas v rodinné atmosféře našeho vinařství.
Děkujeme za krátký rozhovor a doufáme, že se vám v této nelehké době daří co možná nejlépe!
Také děkujeme a věříme, že se nám všem bude dařit dobře, ne jenom nyní, ale i v budoucnu. A možná někdy nashledanou i v našem vinařství. Kdo ví?