Můžete našim čtenářům v krátkosti představit Vaše vinařství?
Vinařství se nachází v obci Boršice u Buchlovic a jak sám název napovídá, jedná se kraj z podhůří Chřibů, na dohled hradu Buchlova. Nikoliv v kraji Jihomoravském, ale Zlínském.
Víno z té oblasti má svá specifika a naše vinařství nechce jít cestou kvantity ale kvality. Produkce 30 000 lahví nás řadí mezi malé vinařství, ale o to vůbec nejde. Jde nám především o to, aby zákazník věděl, že to co chutná je od nás z našeho vinařství.
První zmínky o Vašem vinařství sahají až do roku 1852. Jak je pro vás důležitý důraz na tradici?
Hodně důležitý. Chtěli jsme vědět, kdy naši předci přišli do tohoto kraje a taky to, kdy se začali věnovat vinařství. Vždyť přece od nich máme toto nádherné poslání – vinařství. A zároveň je dobré, aby i synové věděli, že jejich prapra-dědeček tady měl vinohrad.
Kromě samotného vína, které samozřejmě hraje prim, provozujete i nádherný Pension a zaměřujete se i na další služby v rámci vinařské turistiky. Můžete nám blíže popsat to, na co se u Vás mohou návštěvníci těšit, jaké zážitky jim dokážete zprostředkovat?
Penzion, restaurace, ubytování, sklep, wellness – prostě vše v jednom tak, aby měl návštěvník maximální komfort, v kterém si může „luxusně“ vychutnat naše víno.
Poloha nabízí ideální příležitost pro výlety na kole. Zajišťujeme i možnost návštěvy jiných vinařství z našeho vinařského spolku. A v neposlední řadě nás baví vinařské akce organizovat. Například putování boršickými vinohrady, šlapání hroznů dívčí nohou či archivní výstava vín, které začínají hodně táhnout vínomilce pro svou atraktivitu, která je vždy spojená s vínem a kulturou.
Můžete vypíchnout nějaké akce, které pro návštěvníky pořádáte?
Jasně. Drobné akce do 50 lidí, jako Audience vín, to nebudu ani moc zmiňovat. Ale 2. 5. 2020 se můžete těšit na Putování boršickými vinohrady za vinařem. Jedná se o obdobnou akci, jakou je například sklepní ulička apod. s tím, že u nás v areálu probíhá šermířský den a je tady country kapela.
Největší akce je však šlapání hroznů dívčí nohou. Již 6 ročník se bude konat 26. 9. 2020, kdy zde bude bohatý folklorní program sestavený od „zarážání hory“až po vlastní šlapání dívčinami. Následuje tzv.olympiáda, kdy si družstva sestavená z „lidu“ mohou tuto disciplínu vyzkoušet. A koho to nebaví, tak ve sklepě bude výstava vín se 200 vzorky, které bude možné volně chutnat. No a letos je zlatým hřebem večera kapela Hradištan.
Asi všichni cítíme, že víno a vše kolem něj je nyní na vzestupu. Na co byste nalákali uživatele do Vaší oblasti a čím je charakteristická?
Charakteristická je tím, že má tradici s pěstováním vína prastarou, ale zapomenutou .Znovu to opakuji, nenacházíme se v těch „Top vinařských destinacích“ (jako jsou Valtice či Znojmo), jsme ve Zlínském kraji, od Hradišta. A to je to pravé, přijďte objevovat… a že je tady co objevovat!
Jaké odrůdy pěstujete, o jaké je největší zájem a co byste označili za Vaši chloubu?
Pěstujeme toho hodně. Je to dáno i tím, že některé vinice jsou staršího data, po dědovi. V té nejstarší je, dle mého, český unikát a to Pálava sázená v roce 1976, kdy ještě nebyla zapsána v státní odrůdové knize. Nicméně hlavní odrůdy, které jsou u nás dominantní – Muller, Muškát Moravský, Ryzlink Rýnský, Rulandy bíla a šedá či nově vysazovaný Sylván. Z červených poté Cabernet Moravie, Dornfelder, Frankovka a Agni.
Chlouba? Všechny… ne, miluji Tramín, takže Tramín a z červených Agni.
Ročně vyprodukujete poměrně zajímavé množství lahví. Můžete se pochlubit nějakými získanými oceněními?
Například Pálava Top 77 – stříbrná, Muller Thurgau TOP 77 – stříbrná či Agni TOP 77 – zlatá a nebo bronzová na AWC Viena. Nicméně podotýkám, že úspěch nás těší, ale nechceme býti sběrateli medailí jen kvůli prodejnosti.
Jak se Vám daří propojovat moderní technologie s tradicí, která je ve vinohradnické kultuře neodmyslitelnou součástí?
Těžko odpovědět, je to hodně specifické. Bez inovace a nových trendů, ať už ve vinici či sklepě, to nejde a vinohradník i vinař musejí jít stále dopředu. Nicméně na tradici se nesmí zapomenout a musíte ji stále dávat na první místo.
Je ve Vaší rodině vůbec někdo, kdo se vínu nevěnuje?
Nemusím ani přemýšlet – snad jen náš retrívr vínu neví, co je víno. Dokonce i naše paní uklizečka či správce nemovitostí musí (vlastně nemusí, oni chtějí) chutnat víno s námi.
Kam chcete vinařství dále posouvat a na co přímo u Vás mohou návštěvníci zažít?
Vždy je co zkvalitňovat a naším postupným cílem je do 5 let dokončit halu pro moderní zpracování a tím navýšit kapacitu na 50000 lahví. Nic ale nebudeme tlačit „na sílu“. Víno musí být vždy kvalitní a musí mít svého zákazníka.
Více informací naleznete přímo na webových stránkách – Dvurpodstarymahorama.cz