Rozhovor: Vinařství Vajbar

Rozhovor: Vinařství Vajbar

V dalším rozhovoru jsme vyzpovídali pana Bronislava Vajbara, majitele Vinařství Vajbar. 

Historie Vašeho vinařství má hluboké kořeny. Můžete nám je trošku rozvést?

Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19.stol. Od 10 let jsem pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela láska k půdě i vínu.

„Jako kluci jsme se těšili na sbírání hroznů, tenkrát ještě do dřevěných kádí. Těšili jsme se i na šťávu a občas i nějaké to potají vypité deci burčáku. Samozřejmě, mělo to i své stinné stránky – zelené práce, kopání či vynášení réví mě opravdu nebavilo“.

V 16 letech jsem vyrobil svých prvních 150 l vína na prodej. Krátce po 18 roku jsem začal podnikat ve výrobě vína – zprvu hlavně u sudových vín.

Od roku 1994 se víno stalo hlavním zdrojem obživy. První 3 roky byly krušné, vše jsem se musel sám naučit. Na zahraničních cestách jsem zjistil, že vinaři více než 80% produkce lahvují a prodávají s výraznějším ziskem. To vedlo k rozhodnutí začít vedle již zavedené výroby sudových vín vyrábět i vína lahvová. Mé rozhodnutí se potkalo se zvyšující se poptávkou trhu po lahvových a později i predikátních vínech u nás.

Je do tvorby vína zapojena celá Vaše rodina?

Ano je, ve vinařství pracuje sestra i švagr, starší syn brigádně vedle studia na vysoké škole, synovec na plný úvazek.

Vinařství se nachází v obci Rakvice, provoz najdeme v Zaječí. Jak byste popsali výjimečnost této vinařské oblasti a čím je charakteristická?

Nejkvalitnější viniční trati Rakvic najdeme ne území ležící mezi Rakvicemi, Přítluky a Zaječím, kde leží pahrbek zvaný Přítlucká Hora. Réva vinná se tu pěstuje odedávna, první písemné zmínky najdeme již ve 13. století, kdy je zaznamenán odvod desátků do Rajhradského kláštera.

Expanze vinařství a jednoznačná snaha zajistit 100% potřeby vinařství vlastní kvalitní surovinou vedla k rozšíření územního záběru vinařství. Díky viničním tratím Velkých Pavlovic se dostáváme k terroiru Modrých hor, skvělému území nejen pro červená vína. Od ročníku 2018 se v nabídce vinařství objevují i vína z jedinečného terroiru Pálavy – ikonického území jurských vápenců – kde se rodí nenapodobitelná bílá vína, zejména pak ryzlinky.

Na jak velkých vinicích hospodaříte a používáte pro výrobu vína výhradně vlastní hrozny nebo některé nakupujete i od vybraných pěstitelů?

Dnes na více než 50 ha a začínáme být soběstační.

Jaké je odrůdová skladba Vašeho vinařství a co je Vaší vlajkovou lodí?

Více než 100 položek… Určitě se hlásíme k rosé vínům, které vyrábíme z řady odrůd. Také jsme byli jedni z prvních na trhu frizzante, dnes máme i pěstitelské sekty. Vlajkovou lodí bude zřejmě řada vín Terroir Pálava, kterou nabízíme od loňského roku z našich vinic v CHKO Pálava.

Moderní technologie dovolují kvalitu výsledného vína neustále posouvat dál, určitě je ale potřeba do vína promítnout určitou tradici. Jak je pro Vás právě tradice důležitá a dá se dle Vás skloubit právě s neustálým pokrokem v rámci technologií?

Tradice je velmi důležitá a dodnes žiji z toho, co mě v dětství naučili. Na druhou stranu nám dnes moderní technologie umožňuje mnohem čistší způsoby zpracování hroznů bez zbytečné chemie a dalších zásahů. Skutečným pokladem je třeba kombajn, který velmi šetrně sklidí během chladných ranních hodin tolik hroznů, co celá četa pracovníků za celý den. Sklepmistr pak dostane hrozny v ideální teplotě a může ukázat, co umí…

Můžete se pochlubit nějakými zajímavými úspěchy Vašich vín?

Jistě a velmi rádi. Několik vín bylo v Salonu vín ČR, přivezli jsme zlato z Vinalies International, Le mondial du Rosé či Concours Mondial du Bruxelles. Naše vína se stala šampiony třeba JAROVÍN ROSÉ nebo KRÁL VÍN České republiky.

V rámci výroby vína se mnohdy setkáváme i se zajímavými inovacemi a nevšedními produkty. Jak je tomu je u Vás? Jdete spíše cestou „klasiky“ nebo se snažíte i o nevšední produkty?

Stále jdeme kupředu. Zkoumáme možnosti vína při zrání v různých sudech nebo třeba betonových tancích. Nebojíme se moderních obalů – používáme šroubové uzávěry a patříme k průkopníkům Bag in Box ve velikosti 3, 5 i 20 l.

V čem je podle Vás největší kouzlo vinohradnické kultury? A co máte na výrobě vína ze všeho nejradši?

Každý rok vstupujete do nové vody a sbíráte nové výzvy. Příroda, podmínky i technologie se mění, víno zůstává. A nejradši – samozřejmě, když našim konzumentům víno chutná, to je největší odměna.

Dle našich zkušeností zájem o víno neustále stoupá a vychází to i ze statistik. Pociťujete tento trend také a co říkáte na vinařskou turistiku?

Jižní Morava se stala hitem posledních let a jsme za to moc rádi. Vždyť je tak krásná… Turistiku se snažíme podporovat, na našich vinicích najdou cyklisté i turisté řadu informačních cedulí o našem vinařství včetně možnosti načítání QR kódů, které směrují nejen na web, ale také umožňují cyklistům poslouchat informace ve formě podcastů.

Pokud by chtěl někdo z našich čtenářů navštívit Vaše vinařství, na co ho nalákáte a jaké služby u Vás může nalézt?

V první řadě na vinný bar s terasou a výhledem na Pálavu, který je, kromě pár zimních měsíců, otevřen denně. Velmi populární jsou prohlídky vinařství, ve kterých necháme publikum nahlédnout pod pokličku naše vinařství. Pro větší akce je k dispozici romantická vinárna s krbem a klenuté sklepy (až 120 hostů).

Nyní možná tradiční otázka, ale jaký byl z pohledu vína loňský rok a jsou nějaké indície ohledně toho, jak by mohl vypadat rok 2020?

V loňském roce probíhala, po dlouhé době, pěstební fáze hroznů dle „regulí“. Urodila se krásná, zralá a plná vína s přirozeným obsahem kyselin. Máme se na co těšit! Pro letošní sklizeň je réví dobře připravené, ale víc uvidíme až na podzim…

Jsou nějaké akce, na které byste chtěl čtenáře pozvat tak, aby mohli ochutnat Vaše víno a prohodit s Vámi pár slov?

23. 5. se konají Zaječské otevřené sklepy a naše vinařství nebude chybět – můžete tu vidět i ochutnat úplně všechno. Nicméně už 25. 4.probíhá den otevřených sklepů v Rakvicích a tam naše vinařství vzniklo. Najdete nás nejen na Vinařském dvoře, ale také v sektovém sklepě, kde máme speciální ochutnávky.

Další články