Rybízové víno – jak jej vyrobit doma a čím pomáhá našemu zdraví

Rybízové víno – jak jej vyrobit doma a čím pomáhá našemu zdraví

Léto už je definitivně za námi a dlouhé podzimní a zimní večery před námi. Co je lepšího, než se po dlouhém pracovním dni pohodlně zavrtat do peřin a v teple domova si vychutnat sklenici dobrého vína? Pokud máte rádi ovocná vína, tak s tím rybízovým rozhodně chybu neuděláte. Ne nadarmo je označováno za nejlepší a nejchutnější ovocné víno. Jak se rybízové víno vyrábí, jaké zdraví prospěšné látky obsahuje nebo jak si ho vyrobit doma? To vše a mnohem víc se dozvíte v následujícím článku. Pokračujte tedy ve čtení a nezapomeňte si k tomu vzít sklenici dobrého vína!

Zobrazit

Proč je rybíz pro naše tělo tolik prospěšný

Rybíz je bobulovitá rostlina v České republice mezi zahrádkáři poměrně oblíbená. Rybíz není nějak náročný na pěstování, stačí mu pouze dostatek vláhy a sluníčka tak, aby plody krásně dozrály. Nejčastějšími odrůdami jsou odrůdy červeného a černého rybízu. Červený rybíz používaly už naše babičky do nejrůznějších buchet, dělá se z něj také výborný kompot, marmeláda, džus nebo dokonce sirup. Do povědomí širší vinařské veřejnosti se v posledních letech dostává také rybízové víno. Černý rybíz je oproti červenému trošku sladší, ale má v podstatě stejné využití, víno z něj je však vhodnější ke zpracování, protože má vyzrálejší chuť. Má navíc i oku lahodící barvu v rubínově-červených odlescích.

V období chřipek vás postaví na nohy

Rybízové víno není konzumováno jen kvůli nádherné vůni, barvě nebo chuti. Využívá se už po staletí také pro své léčebné účinky. Rybíz obsahuje velké množství vitamínů (B6, B12), minerálů (hořčík, draslík nebo zinek) a jiných tělu prospěšných látek, jako jsou karoten, vláknina nebo přirozené cukry. Co však rybíz obsahuje v poměrně velkém množství je vitamín C. Ve 100 g rybízu je asi jen o 10 mg tohoto vitamínu méně než v samotném citrónu. Vitamín C má například vliv na podporu imunity a pomůže vám tak v boji s nemocemi. Dále napomáhá vstřebávat železo, stimuluje tvorbu bílých krvinek nebo podporuje růst kostí a zubů. Má také důležité antioxidační účinky pro vaše tělo. Sklenice (nebo dvě?) rybízového vína tak nejenže dodá vašemu tělu důležité látky, ale také vám pomůže s uvolněním stresu a dá tak odpočinout celému organismu. Kdo jednoduše rybízové víno pije, dělá dobře nejen chuťovým pohárkům, ale celému tělu. Byl prokázán dokonce pozitivní vliv rybízu při léčbě rakoviny. Jeho užíváním (a hlavně nadužíváním) tedy chybu neuděláte-vitamín C, který vaše tělo už nepotřebuje, se jednoduše vyplaví ven z těla.

Další druhy ovocných vín

  • Višňové víno
  • Šípkové víno
  • Trnkové víno
  • Víno z arónie
  • Víno z černého bezu

Historie

Rybízové víno je pro své léčebné účinky známé po celá staletí celému světu. Kořeny masovější výroby tohoto nápoje sahají až do období 15. století na území Anglie a především Francie. Francie je dnes známá pro pěstování nejkvalitnějšího a nejlepšího vína na světě, proto se není čemu divit, že i oni si ovocná vína oblíbili. Odtud pak proniklo vinařské umění až do střední Evropy, tedy do českých zemí. Později se k výrobě rybízového vína dostali i naši předci. Může tak znát rybízové víno od našich dědečků. To však oproti tomu dnešnímu obsahovalo mnohem větší množství alkoholu a člověk ho tak nedokázal konzumovat ve větším množství. Navíc bylo přehnaně cukernaté, jednoduše přeslazené. V posledních letech moderní doby na tuto staletou tradici navazují i vinařství, která tak rozšiřují svůj sortiment. Rybízové víno dnešní doby není přeslazené, obsahuje přiměřené množství alkoholu (tedy 11,0 obj. %) a jeho celková chuť je mnohem kvalitnější. Takové víno si můžete zakoupit ve vinařství, nebo si ho také můžete jednoduše vyrobit doma.

Jak si vyrobit domácí rybízové víno ve 3 krocích

Na 5 litrů domácího rybízového vína budeme potřebovat (v závislosti na druhu rybízu):

Červený rybíz:

Černý rybíz:

Příprava

Pokud chceme, aby mělo víno krásnou barvu a dobrou chuť je nejlepší smíchat oba druhy rybízu, jak červený tak černý, a to v poměru 2:1. Pro začátečníky je však lepší zvolit si jeden druh rybízu a v tom se zdokonalovat. Plody nejprve opatrně otrháme tak, abychom je nepoškodili a nedostala se do nich okolní špína. Poté je důkladně očistíme a zbavíme veškerých listů a větviček, ty by totiž do vína mohly vnést nepříjemnou travnatou chuť. Properte nejméně 3x ve studené nebo vlažné vodě. Jakmile je rybíz čistý, rozmačkejte ho na co nejjemnější kousky. Může na to použít třeba vidličku. V konečné fázi přípravy víno nechte 1-2 dny uležet. Během této doby ho však pravidelně promíchávejte. Nakonec vylisujte šťávu, pokud nemáte speciální pomůcky, měl by vám k tomu stačit obyčejný cedník nebo sítko. Drobný tip – po zcezení skrze cedník či sítko vám stále zůstane spousta šťávy ve slupkách a celkově mezi zbytky. Vložte proto veškerý „odpad“ do utěrky či jiného (čistého) „hadru“ a vymačkejte zbytky skrze něj (zabalením, otáčením, mačkáním) – uvidíte, kolik šťávy ještě vymačkáte.

Postup

Nejprve všechny kuchyňské pomůcky, které budete používat, omyjte horkou vodou, aby nedošlo ke kontaminaci vína. Smíchejte cukr s vodou, převařte a nechte řádně vychladnout. Na nic nespěchejte, výroba vína je opravdu delikátní záležitost.

Jakmile směs vychladla, přelijte ji ho do připravených nádob, nejlépe do demižonu, a přidejte i rybízovou šťávu. Přidejte živnou sůl a směs důkladně promíchejte tak, aby se na dně nic neusazovalo. Poté přidejte balíček kvasinek a směs znovu důkladně promíchejte. Nakonec demižón pečlivě uzavřete kvasnou zátkou s „bublátkem“ a postavte ho na místo s maximální teplotou 20°C. Kvasná zátka je velice důležitá, jelikož při procesu kvašení je potřeba odvádět kvasné plyny (zejména CO2), které transformací cukru na alkohol vznikají. Pokud bychom nádobu hermeticky uzavřeli, tak nám praskne a přijdeme o všechnu radost.

Hotové víno

Pokud jste postupovali správně, a nedošlo ke znečištění z používaných nástrojů, za 4 týdny by víno mělo být připravené k dalšímu kroku. Otevřete ho a demižón přelijte do jiného, čistého demižónu. Je dobré dbát na to, aby se kal z demižónu do nového demižónu nedostal (na to je ideální použít hadičky – z jedné strany natáhnout až do úst, přidržet prstem, vložit do níže položeného nového demižonu a o zbytek se postará fyzika). Víno opět uzavřete na 2-2,5 měsíce a poté přelijte do lahví. Lahve pečlivě uzavřete a skladujte ve studeném prostředí, nejlépe ve sklepě. Pít se však dá již po proběhnutém procesu kvašení, jedná se o mladé víno a neměla by vás překvapit jemná perlinka. Delším zráním následně dostává víno nové parametry. Průběžně ochutnávejte až do doby, kdy to bude chuťově dle vašich představ.

K jakým pokrmům se hodí rybízové víno?

Rybízové víno není určeno jen k degustaci jako takové, mžete ho servírovat i v kombinaci s nejrůznějšími pokrmy. Jelikož rybízové víno patří k tzv. těžším vínům, hodí se spíše k „těžším“ pokrmům než třeba k salátu. Vhodné je ho tedy servírovat třeba ke zvěřině, skopovému nebo jehněčímu. Perfektně se také hodí k sýrům tvrdého typu jako je čedar nebo parmezán. Dobré je také jako šťáva pod svíčkovou, protože jí dodá nečekaně dobrou sladkou chuť. Fantazii se však meze nekladou. Rybízové víno můžete použít všude, kde vám bude chutnat.

Tip: Rybízové víno se také perfektně hodí k opravdu mastným a poctivým vývarům. Pokud tedy během chřipkového období zkombinujete domácí masitou polévku s rybízovým vínem, máte zaručený lék na všechny nemoci. Navíc i skvěle chutná.

Kde nabízí rybízová vína?

Pokud se na výrobu domácího vína necítíte, nemáte čas nebo jednoduše chcete ochutnat kvalitní rybízové víno připravované profesionály, můžete si ho zakoupit ve vinařství. Na trhu existuje nepatrné množství takovýchto vinařství. Výborné víno z černého rybízu nabízí například slovenská firma Pereg. I vy tak můžete ochutnat tento lahodný nápoj a těžit z jeho pozitivních účinků na váš organismus. Není nic lepšího, než si v klidu sednout a vychutnat si sklenici kvalitního rybízového vína.

Pokračovat

Další články