Šípek je malý poklad a kdo zvládne trnitou a bolestivou cestu k jeho sběru, čeká ho výtečná surovina vhodná k přípravě mnoha delikates. Třeba domácího šípkového vína. Domácí šípkové víno je téměř lékem a obsahuje mnoho vitamínů. Pochutnáte si a zároveň pomáháte imunitnímu systému. V zimních měsících se vám bude hodit nejvíce.
Zobrazit
Vína z darů luk a zahrad
Večerní sklenka vína může čas od času chutnat i trochu jinak a nebýt vyrobená jen z hroznů. Stačí se porozhlédnout při procházce venku a zalistovat kuchařkami našich babiček a prababiček. Už ony si doma vyráběly různé druhy nápojů kvašením. Používaly jablka, bezinky nebo šípky.
Pojďte se seznámit se šípkovým vínem, jehož domácí výroba je snadná a bude vás stát jen trpělivost a pár korun.
Co přesně je šípek
Šípek je plod divoké růže, jinak řečeno růže šípkové. Vyskytuje se hojně v přírodě, sbírá se až má tmavě červenou barvu a cesta k plodu vede přes mnoho trní. Na sbírání se vybavte rukavicemi a starším oblečením. Pomůžou i zahradnické nůžky. Vybírejte si keře, které rostou dále od hlavních cest.
Nejlepší období pro sběr šípků jsou konec září a začátek října.
Jak poznat zralý šípek
Zralý šípek je sytě vybarvený. Je tvrdý a lesklý. Jeho barva je oranžová až červená. Uvnitř má žlutá semínka s jemnými chloupky. Nesbírejte nahnědlé nebo měkké šípky.
Blahodárné účinky šípku
Šípek je přírodním zdrojem mnoha blahodárných vitamínů. Mají vysoký obsah vitamínu C, obsahuje i vitamín K a vitamíny řady B.
Kromě vína se ze šípků vyrábí i čaje, marmeláda, sirup nebo se používají při vaření. V šípcích jsou třísloviny, cukr, pektin, kyselina citronová, kyselina nikotinová, karoten, fosfor, draslík i hořčík.
Z jakých šípků víno vyrobit
Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Můžete víno vyrábět z čerstvých i sušených plodů. Dokonce najdete doporučení, že vynikající víno vyrobíte ze šípků, které potrápil mrazík. A protože se takové šípky špatně získávají a nejdou odtrhnout, praví gurmáni si natrhají plody čerstvé, očistí je a nechají pár dní v mrazáku.
Jak chutná šípkové víno
Při výrobě šípkového vína je třeba pohlídat dobu kvašení. Octová chuť je známkou toho, že jste tento proces nezvládli a veškerá vaše zásoba bude putovat do kanalizace. Pokud jste se takové směsi přeci jenom, z úcty k vykonanému dílu, napili, mohou vás čekat krušné chvíle, které nebudeme dále rozvádět 🙂
Správné šípkové víno má nasládlou nebo sladkokyselou chuť, a proto se nehodí ke všem pokrmům. Večerní skleničku si vychutnávají muži stejně jako ženy. Šípkové víno se chutí podobá portskému.
Šípkové víno jako lék
Šípkové víno svědčí játrům a ledvinám. Pomáhá při zadržování přebytečné vody v těle a působí preventivně proti zánětům trávících cest.
Šípek je známý jako lék na močové cesty, umí snížit hladinu cholesterolu, léčí aterosklerózu, ledvinové i žlučové kameny. Organizmus je díky vysokému vitaminu C více odolný, oceníte jej především v zimním období. Šípek se používá i na detoxikaci, při revmatizmu a tuhnutí kloubů.
Jestli vás zajímají léčivé účinky i u „standardních“ vín z hroznů, připravili jsme pro vás články „červené víno a zdraví“ nebo „Železité víno a tajemství jeho blahodárných účinků„.
Šípek používaný po staletí
Šípky jsou známým přírodním lékem už po staletí. Záznamy o jeho příznivých účincích na zdraví nalezneme už v herbáři z 11. století. Ve starodávném Řecku byla šípková růže symbolem pro plodnost.
Jaké získáte víno
Když použijete základní a osvědčený recept získáte stolní šípkové víno. Na kilogram šípků se používá 800 gramů cukru a tři litry vody. Silné víno získáte ze změklých plodů. Ty můžete ještě před přípravou spařit horkou vodou. Použijete dvě kila šípků, tři litry vody a dvě kila cukru. Dezertní víno se nechává pár dní přirozeně kvasit. Změklé šípky se míchají s vodou půl na půl. Poté se vylisují a na litr vylisované šťávy vychází 300 gramů přidaného cukru. Dezertní víno s tmavou barvou získáme, jestliže se do přípravy pustíme ze sušených šípků.
Pokud vás podrobněji zajímá výroba domácích ovocných vín, tak pro vás jistě bude přínosný náš článek „Výroba domácích ovocných vín“ (najdete zde i postup při výrobě zmiňovaného šípkového vína)
Výroba ze sušených šípků
Jestliže chcete vyrábět víno ze sušených šípků, a přitom zachovat co nejvíce vitamínu C, nasbírané šípky usušte v troubě. Nasypejte je na plech s pečícím papírem, použijte horkovzdušnou troubu a sušte při teplotě šedesát stupňů. Osvědčená je samozřejmě i sušička na ovoce.
Obrňte se trpělivostí
Po kvašení se víno stáčí do lahví a čeká se, až se usadí kal. Poté se víno znovu stáčí. V lahvích by pak hotové šípkové víno mělo ležet rok uložené v chladu a temnu, než jej ochutnáte. To ale zpravidla žádný domácí výrobce nedodrží.
Obvyklý postup je ten, že vyrobíte víno v říjnu a ochutnáváte jej o vánočních svátcích.
Nezbytné suroviny pro výrobu šípkového vína
Kromě šípků, cukru a vody, budete potřebovat ještě vinné kvasinky. Dá se koupit několik druhů, dobrou službu vám odvedou tekuté kvasinky.
Dále potřebujete živnou sůl pro kvasinky. Kvasinky je možné nahradit běžnými kvasnicemi nebo burčákem. Živná sůl pro kvasinky je fosforečnan amonný.
Na kvašení si připravte dostatečně velkou nádobu, tu plňte jen do dvou třetin. Vybavte ji speciální zátkou, bublátorem, ohnutou skleněnou trubičkou. Podle něj poznáte, že je kvašení ukončeno.
Domácí výroba šípkového vína
Receptů naleznete hned několik, obvykle se liší v množství přidaného cukru. Je třeba si vyzkoušet, jaký poměr cukru bude vyhovovat vám. V žádném případě však množství cukru výrazně nesnižujte, cukr se postará o správný průběh kvašení. Jeden z receptů již ve výše uvedeném článku.
Základní recept na domácí šípkové víno
V nádobě vhodné pro kvašení zalijeme šípky horkou vodou s cukrem. Pro 1 kilogram šípků potřebujeme 3 litry vody a 1 kilogram cukru. Přidejte i 3 gramy kyseliny citrónové. Jakmile směs vychladne, přidáte vinné kvasinky a živnou sůl. Demižón uložíme do suché a teplé místnosti, místnost by měla mít stálou teplotu. Necháme víno kvasit, plody začnou klesat ke dnu. Víno bude kvasit asi jeden měsíc. Zkvašené víno stočíme do demižonu a dosladíme. Necháme jej několik týdnů zrát v chladnější místnosti. Doba zrání bude asi 3 měsíce. Poté stočíme do lahví a odstraníme kal.
Šípkové víno bez kvasinek
Šípky necháme zmrznout a do kvasné nádoby dáme šípky zalité vodou s cukrem. Použijeme 1,5 kilogramu šípků, 1,5 kilogramu cukru a 3 litry vody. Víno v kvasné nádobě uzavřete a vybavte kvasnou zátkou (lidově bublátorem). Víno bude kvasit asi 3 měsíce. Poté víno stočíte do lahví.
Čištěné šípkové víno
Na 2 kilogramy čerstvých šípků budete potřebovat 1 kilogram cukru a 4,5 litru vody. Dále přidáte 5 gramů kyseliny citrónové. Šípky zbavíte stonků a properete ve vodě. Zalijete horkou vodou a necháte 10 minut vyluhovat. Přendáte do nádoby na kvašení a přidáte kyselinu citrónovou. Necháte několik týdnů, jakmile bude u dna asi polovina plodů, je víno vykvašené. Stočíte nálev, přidáte cukr a živnou sůl. Necháme víno dále kvasit. Poté použijeme 0,3 gramů taninu a 0,7 gramů želatiny. Želatinu i tanin rozpustíme v teplé vodě, každou surovinu odděleně. Přidáme do vína a promícháme. Nechejte chvíli čistit a poté víno znovu stočte. Čisté šípkové víno naplňte do lahví, přidejte zátky a uložte vodorovně do sklepa.
Vyrobte i druhák
Znalci domácí výroby šípkového vína tvrdí, že nejlepší chuť má víno z druhého kvašení. Jakmile proběhne první kvašení a vy přelijete nálev do nádoby a zůstávají vám na dně šípky, opětovně je zalijte svařeným cukrem a počkejte další čtyři týdny. Poté opět stočte do lahví.
U šípků se uvádí, že jsou dobré i pro zásobení tělesných buněk kyslíkem, pečují o nervy a pomáhají se soustředit. Se šípkovým vínem budete zásobeni spoustou smíchu a dobré nálady, proto o nervozitě nemůže být řeč. Jen s tou schopností soustředit se to bude při popíjení hotového produktu mírně horší.