Slávky na víně jsou oblíbené především v přímořských oblastech, ale v dnešní době se dají koupit i u nás a připravit tak pro přátele či rodinu skvělou večeři doplněnou o skvělé víno. Jaká dovolená u moře by mohla být bez toho, aniž bychom ochutnali místní speciality? I když u je léto za námi, není od věci si navodit pocit jako na dovolené u moře. V Evropě jsou slávky oblíbené především na víně a vařené v páře, v Americe se konzumují častěji syrové.
Jak lze slávky nejlépe upravit? Poradíme vám, jaké víno zvolit, aby se vám k jídlu výborně hodilo.
Potřebujeme
1 kg slávek
olivový olej
2dl bílého vína
3-4 stroužky česneku
Hladkolistá petržel
100 g másla
Pepř, sůl
Příprava
- Slávky očistíme, zavřené vyhodíme a zbytek omyjeme ve vodě a necháme je ponořené ve vodě. Rozpálíme si pánev a přidáme česnek, který si nakrájíme na plátky a lehce orestujeme. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit.
- Namočené slávky vyndáme z vody, osolíme, přidáme na pánev, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 5 minut. Neotevřené slávky opět vyhodíme. Potom přidáme hladkolistou petržel a máslo.
- Podle chuti opepříme a osolíme, ale se solí opatrně, je potřeba si uvědomit, že slávky jsou mořské plody, takže soli obsahují dost i tak. Podáváme s opečenou bagetkou a plátky citronu.
Zdá se vám, že jídlo je výborné, ale něco tomu chybí? Nebo byste ho třeba jen zapili dobrým douškem vína, ale nevíte si rady, jestli zvolit suché, polosuché, bílé či červené?
Pro někoho je to věda, ale pokud se naučíte principy vinného párování, nemusí to být tak těžké. A co je výsledek? Výborná kombinace jídla a vína, které se k sobě náramně hodí. Víno povznese jídlo na jinou úroveň a vytáhne z něj ty chutě, které má, anebo může opačnou chutí jídlo naopak doplnit.
Jak jíst slávky?
Slávky se podávají většinou v míse, ale mohou se podávat i přímo v hrnci, což můžete vidět i v některých restauracích. Vždycky byste měli mít před sebou i misku prázdnou na skořápky. Jakým příborem slávky jíst? Velmi vhodná je dvouzubá vidlička, nebo taky můžete použít vidličku dezertní.
Varem se slávky rozevřou, vy si slávku vezmete a vidličkou sníte vnitřek. Pokud máte ve slávce vodu či vývar, vysrknete jej přímo ze skořápky. Není žádná ostuda, když budete jíst slávky místo vidličky rukou. Nemějte strach, u tohoto pokrmu to není žádné faux pas. A pokud chcete být hodně styloví, můžete použít jinou mušli jako takové kleštičky, kterými si slávku hezky otevřete.
Vinné párování je založeno na 2 principech
- Princip vzájemné harmonie – funguje tak, že jednotlivé chutě i vůně vína jsou podobné jídlu, které jíte
- Princip doplnění – funguje tak, že kontrast, vůně a chutě vína i jídla se vzájemně doplňují, aby tvořily komplexní celek
Chybu neuděláte, když k lehčímu pokrmu zvolíte lehčí vína, a naopak k těžším jídlům zvolíte víno plnější. Například k mořským plodům se nejvíce hodí vína vyzrálá a vína lehká.
Nejlepší kombinace jídla s víny je ta místní neboli lokální. Pokud jste na dovolené ve Francii a v útulné romantické restauraci si dáváte dobrou večeři, měli byste zvolit spíše víno místní francouzské, z oblasti, ve které se nacházíte, není vhodné si dát víno třeba italské. Všechno by se mělo doplňovat a být tak v harmonii.
5 vín, které se nejlépe hodí ke slávkám
- MUSCADET
- SAUVIGNON BLANC
- CHARDONNAY
- PINOT GRIGIO
- CHAMPAGNE
- CHABLIS
Do receptu Slávky na víně se hodí víno takové, které vám hlavně bude chutnat a budete ho pít i k večeři, nejen do vaření. Ale máme tu i Champagne, které se do vaření nehodí, ale náramně doplňuje mořské plody a prostě patří k tomuto pokrmu.
Jaké mají tyto vína vlastnosti a proč se k mořským plodům hodí?
Muscadet
Jedná se o lehké, bílé a suché víno, které má světlou až jiskrnou barvu. Ale pozor na to, Muscadet není Muškát, což si často mohou lidé plést.
Nejlepší Muscadet je z odrůdy Melon de Bourgogne. Kde se této odrůdě nejvíce daří? Je to hlavně francouzská vinařská oblast údolí řeky Loiry. Víno je oblíbené a ke slávkám se hodí pro svou mladost, svěžest, ovocnou chuť i vůni.
Sauvignon Blanc
Odrůda pochází původně z Francie, především z oblasti údolí řeky Loiry a Bordeaux. Tomuto vínu se ovšem daří i v jiných zemí jako je Itálie, Rakousko, Slovensko, Nový Zéland a u nás Morava, především oblast Znojma.
Barva vína je světle zelenožlutá a chuť kořenitá, lehce cítit po kopřivách a s výraznějšími kyselinkami. V zahraničí jsou tyto vína více plná a s minerální příchutí.
Chutě a vůně se mění v rámci toho, kde víno pěstujeme. V nejteplejších oblastech je aroma vína typicky broskvové, anebo je víno cítit po banánech. Naopak v chladnějších lokalitách je aroma vína černého rybízu a černého bezu.
To, jak Sauvignon voní, způsobuje látka tzv. pyrazin, která se nachází například i v paprice. Na Novém Zélandu je Sauvignon voňavější, protože zraje při nízkých teplotách a látka pyrazin je zde v hojném množství.
Chardonnay
Odrůda je původem z Burgundska, ale pěstuje se pro svou oblíbenost na celém světě tam, kde mají vinařské oblasti.
Víno je plné, mladé a s výraznými kyselinami. Chutnat může až po lískových oříšcích či medu. Při přičichnutí nás okouzlí vůně citrusů a kandovaného ovoce.
Chuť opět záleží na místě pěstování. Pokud má víno mírné teplotní podmínky, chuť je plná, minerální a s kyselinkami. V teplejších oblastech jsou vína nejen plná, ale jdou cítit po exotickém ovoci.
Mnozí z vás možná ví, že se chardonnay používá k výrobě kvalitního šumivého vína Champagne.
Pinot Grigio
Víno má svou domovinu v Itálii, především je to oblast Furlanska, Horní Adiže či Tridentska.
Víno je lehké, suché a svěží, doplněné o aromatické tóny citrusů, zelených jablek či květin. Hodí se jak k salátům, tak k rybám, lehkým těstovinám nebo právě mořským plodům.
Problém může možná nastat u názvu Pinot Grigio, který se používá v Itálii, ovšem u nás se víno nazývá Rulandské šedé a v Alsasku se používá zase název Pinot Gris.
Pinot Grigio je určeno k okamžité spotřebě během několika let od lahvování.
Champagne
Toto šumivé víno patří k velmi kvalitním a pochází z oblasti Champagne. Vyrábí se ze 3 druhů vína. Je to Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir, stačí si jen vybrat toho svého favorita.
Víno Champagne je pod kontrolou úřadů a vyrábí se za velmi přísných podmínek a jen v oblasti Champagne, proto je tohle víno řazeno mezi velmi kvalitní a značkové.
Do České republiky se tzv. šampaňské dostalo v roce 1798 a bylo nápojem šlechty až do 20. století. První sekt, kde byly použity kvasinky z Champagne se vyrobil roku 1875 v Bzenci. Dlouhou dobu měl náš sekt ohlas po celé Evropě.
Chablis
Toto víno pochází z podregionu Burgunska, jak jinak. Můžeme si totiž všimnout, že Burgundsko i oblast údolí řeky Loiry jsou velmi dobré pro pěstování vinných rév a vína jsou odtud velmi vyhlášená a kvalitní.
K výrobě Chablis se používá odrůda Chardonnay. Barvu má víno bledou s nazelenalými tóny a obsahuje vyšší množství kyselin.
Nejvíce se hodí k předkrmům, sladkovodním rybám a mořským plodům.
Pokud sis stále nejste jistí výběrem vhodného vína, které se bude skvěle hodit k vašemu jídlo, není nic jednoduššího než navštívit dobré vinařství a nechat si poradit od odborníků.
Taky se vám sbíhají sliny po dobrém víně? Tak honem pro slávky a okouzlete skvělou večeří rodinu či přátele. A schválně, jaké víno vyberete vy? Volba je jen na vás. Dobrou chuť.