Svařené víno – historie, léčivé účinky, recept

Svařené víno – historie, léčivé účinky, recept

Možná že jste na něho přes rok zapomněli. Však on se vám svařák zase připomene. Co nevidět se objeví v nápojovém lístku všech restaurací a jeho vůně se dostane pod váš nos při procházce ulicemi města. Velké oblibě se bude těšit i u vás doma. Recept na svařené víno určitě znáte. Co o svařeném víně možná nevíte? Připravili jsme pro vás informace o jeho historii i zajímavé tipy na jeho přípravu. Co se svařeného vína týče, můžete popustit uzdu své fantazii.

Historie

Svařák z červeného vína v žádném případě nepatří mezi nejnovější recepty. Už ve starověkém Římě nedali na jeho účinky a lahodnou chuť dopustit. Díky válečnému tažení Římanů se nápoj dostával do povědomí Evropy. Až o něm věděl celý svět. Ale zdali to byl originální recept Římanů a kde k němu přišli, to se můžeme jen dovtípit. Vídeň má řízek, Slovensko zase halušky. Čí je ale svařené víno? Prostě všech. Ač tento nápoj najdete v jiných zemích pochopitelně pod jinými názvy, nikdo si jej nenárokuje.

Svařené víno a recept na něj si už zkrátka něco pamatuje. Zmínky o něm najdete v nejstarších dochovaných kuchařkách. Ingredience jsou pořád stejné – červené víno a aromatické koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, anýz. Nutno podotknout, že svařené víno se dělá i z vína bílého. Je to méně klasická varianta, ale chutná stejně dobře.

Když si ke svařenému vínu přičichnete a pak se ho i napijete, nemůžete se divit, že se na něco tak dobrého v průběhu tisíců let nezapomnělo. Dnes v nás evokuje hlavně zimu, zimní lyžování na horských svazích, zimní rychlá setkání s přáteli na ulici, Vánoce, domácí pohodu se svařákem u filmu.

Svařák a jeho léčivé účinky

Podivovat se nemůžeme oblíbenosti svařeného vína ani kvůli výčtu jeho léčivých účinků. Brali jste svařené víno vždy jen jako zimní pochoutku? Jako teplý nápoj pro zahřátí? Tak to si představte, že kromě lahodné chuti nabízí svařené víno i celý výčet příznivých účinků na lidské zdraví.

Svařák víno rychle zahřeje. Je tak první pomocí proti prochladnutí. Pro jeho hřejivé účinky a obsah tříslovin je svařák doporučován při nachlazení. Zapomeňte tedy na horké nápoje z lékárny, které jsou plné nezdravých éček a jiných věcí. Místo nich si doma udělejte svařák. Samotné víno má na zdraví příznivý efekt. Léčivé účinky skořice, hřebíčku či plátku citrónu jej hezky doplní.

  • Svařené víno má prokázané antiseptické účinky.
  • Rozšiřuje cévy, a proto je prevencí kardiovaskulárního onemocnění.
  • Svařené víno působí proti chudokrevnosti.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Zlepšuje náladu.
  • Mírně zvyšuje tlak.
  • Podporuje trávení a chuť k jídlu.

Svařené víno klidně ve střídmém množství zahrňte do vašich podzimních a zimních rituálů. Prospěje vašemu zdraví i náladě.

Mezi svařenými víny si můžete v ulicích vybírat

Nemusíte se obávat, že byste o klasiku v podobě svařeného vína v zimě přišli. Ke svařenému vínu nemusíte chodit, svařák s radostí přijde k vám. Se stále více se ochlazujícím počasím ho v ulicích města bude nabízet kde kdo. Na vás je potom vybrat ten, který vaše chuťové pohárky uspokojí nejvíce. Základem svařeného vína by mělo být hlavně červené víno. Svařák z červeného vína je klasikou, kterou jen tak něco nepředběhne. Určitě však vyzkoušejte i svařák z bílého vína. Dále ve v něm najdete koření, jako je skořice, hřebíček, badyán, anýz, také plátek citrónu nebo pomeranče.

Jednotlivé recepty se pak mohou lišit v použitém koření. Někdo přidává i vanilku, jiný trochu pepře. Ve svařáku pak můžete najít běžně cukr, med, nebo karamel.

Chuť svařeného vína hodně ovlivní i nádoba, ve které je podáváno. Místo plastu jsou mnohem vhodnější zálohované hrnečky. Ale to už asi sami dobře znáte.

Jak udělat nejlepší svařené víno?

Co se svařeného vína týče, nemusíte se spoléhat pouze na nabídku na ulici. Svařák si můžete, oprava – musíte udělat doma. Potřebujete k tomu jen základní ingredience. Abyste měli nejlepší svařené víno, dodržte následující tipy.

Nejvhodnější víno pro svařák je to střední kvality. Hodně lidí má bohužel zafixovaný fakt, že svařák se dělá z vína v plastové láhvi či krabicového. To je však pro svařené víno absolutně nevhodné. Jeho chuť-nechuť pak lidé vyvažují cukrem a dalšími přísadami. Výsledek však ani potom nestojí za to. Svařeným vínem z krabicového vína si akorát zaděláte na ranní bolehlav.

Na druhou stranu dávat do svařáku kvalitní přívlastkové víno je trochu škoda. Proto jděte zlatou střední cestou a kupte středně kvalitní víno ve skle. Nejlépe polosladké. Nebo si víno nechte načepovat. Čím sušší je totiž víno, tím trpčí je pak výsledná chuť. Polosladké víno také nemusíte tolik sladit.

Pracovní postup

Neméně důležitý je i pracovní postup výroby svařeného vína. Může se zdát, že svařák toho moc nepotřebuje. Stačí jen ohřát víno a zamíchat v něm cukr s kořením. Tak jednoduché to však není. Pro výslednou chuť si dobře ohlídejte teplotu vína. Nemělo by se vařit, nýbrž jen svařit. Překročit by nemělo teplotu 90°C. Dbejte i na čistotu použitého nádobí. Vařečku či naběračku v něm máčejte jen na dobu nezbytně nutnou. Podávejte teplé. Vyvarujte se použití vína, které máte v lednici otevřené už delší dobu. Tohle víno zkrátka už nezachráníte. Vzdejte to a vylejte ho.

Svařené víno recept

Pokud hledáte originální recept na svařené víno, hledat ho budete marně. Žádný originální recept totiž neexistuje. Co mají všechny recepty svařeného vína společné je víno, cukr a koření. Ovšem přesné druhy koření a jejich poměr nikde nenajdete. Je to různé. Někdo do svařeného vína použije badyán, jiný ne. Někteří se při výrobě svařeného vína drží při zemi, jiní neváhají experimentovat. Proto můžete ochutnat svařené víno z červeného vína, stejně jako z bílého. V bílém svařáku klidně najdete i šalvěj.

Do svařeného vína se přidává vanilka, med, pepř, dokonce byste v něm někde našli i chilli papričku. Někdo do svařáku přidává rum, jiný do něj přidá becherovku. Velmi oblíbené je svařené víno s karamelem. Chcete na něj recept?

S karamelem

Večery už se ochlazují. Až zase jednou přijdete promrzlí z práce, dopřejte si odměnu v podobě hřejivého svařeného vína s karamelem. Cestou domů se v obchodě stavte jen pro něco málo surovin. Potřebujete jeden litr dobrého červeného vína. Možná máte svou oblíbenou značku, v tom případě neváhejte a sáhněte po ní. Víno by mělo být sladší. Potom potřebujete jeden celý citrón (zkuste v bio kvalitě), 4 lžíce třtinového cukru (může být i bílý), 2 ks celé skořice, 8 ks hřebíčku, 6 ks anýzu.

Víno s kořením a citrónovou kúrou svařte. Na pánvi rozpusťte cukr na karamel. Až bude karamel hotový, přidejte ho do svařeného vína, ve kterém se rozpustí. Před podáváním do hrnečku dejte plátek citrónu. Zalijte jej svařeným vínem (už bez koření). Dobrou chuť! 

Svařené víno k zimě patří

Svařené víno patří k zimě stejně jako Vánoce či Silvestr. Zahřívat vás bude až do posledních mrazů. Letos určitě vyzkoušejte svařené víno u více stánků a v restauracích. Uvidíte, jak se jeho chuť pokaždé malinko liší. Potom vyberte svého favorita.

Nebojte se zkoušet různá svařená vína i doma. Příprava je rychlá a potřebujete jen pár ingrediencí. Čemu se naopak vyvarujte jsou hotové směsi svařených vín, které jsou v obchodech k dostání.

Svařené víno nezapomeňte ochutnat na vánočních trzích doma i v zahraničí. Zálohovaný hrneček z vánočních trhů vám může být doma hezkou připomínkou.

Další články