Švestkové víno patří k vínům, která se dají jednoduše připravit doma i několika způsoby. Proslavené je také švestkové víno ze švestek původem z Japonska, které ale tak úplně vínem není. Víc zajímavostí a návodů na přípravu se dozvíte v následujícím článku.
Charakteristika vína
Víno ze švestek má krásnou, sytě červenou barvu. Jeho chuť je sladkokyselá a má v sobě tartové tóny, decentní nádech dřeva a v závislosti na přípravě v něm můžete cítit i mandle. Aroma nese vůni švestek. Nejvíc se hodí jako dezertní víno. Pokud je připravené jako polosuché, skvěle doplňuje masité chody.
Má švestkové víno blahodárné účinky na zdraví?
Pokud budete pít švestkové víno v rozumné míře, může příznivě působit na vaše zdraví a kondici. Protože je v něm alkohol, denní dávka by neměla překračovat skleničku u žen a dvě sklenky u mužů.
Švestky obsahují spoustu vitamínů a minerálů. K nejvýznamněji obsaženým patří vitamíny C, A, K a magnézium. Jsou významným zdrojem antioxidantů, které bojují proti stárnutí organismu. Zejména jsou bohaté na polyfenolové antioxidanty, které mají pozitivní vliv na zdraví kostí, pomáhají předcházet srdečním chorobám a cukrovce.
Jak na výrobu domácího švestkového vína
Domácí víno z čerstvých švestek si můžete připravit i sami. Důležité je, aby byly švestky úplně zralé a žádná nebyla poškozená nebo nahnilá. Mohlo by to zkazit chuť celého vína. Postupů výroby domácího vína je několik. K těm jednodušším patří tento (menší množství surovin se lépe zpracovává, když toto víno děláte poprvé, jinak si množství můžete upravit při zachování poměru):
Potřebné suroviny:
- 2,25 kg švestek
- 1,35 kg cukru
- 5 l vody
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 balíček vinných kvasinek
Postup výroby vína:
- Nejdřív se rozhodněte, jestli chcete dělat víno i s peckami. Pokud ne, vyndejte je. S nimi má víno lehce mandlovou příchuť, ale také se při jejich rozdrcení může do nápoje uvolňovat kyanid.
- Důkladně omyjte švestky a vyhoďte všechny poškozené. Dejte je do fermentačního kbelíku (který má víko) a jemně rozmačkejte například šťouchadlem na brambory. Jestli jste nechali uvnitř i pecky, musíte postupovat opatrně a pecky nerozdrtit.
- Přiveďte všechnu vodu (5 litrů) k varu a přilijte k podrceným švestkám. Zakryjte víkem a nechte odstát 3 až 4 dny. Každý den promíchejte, rukou nebo dřevěnou vařečkou.
- Poté přidejte citronovou šťávu a všechen cukr a pořádně promíchejte. Vinné kvasinky nasypte nahoru. Asi po hodině směs hodně promíchejte, zakryjte a nechte stát při pokojové teplotě. Jednou nebo dvakrát za den směs promíchejte.
- Po čtyřech dnech přesuňte směs do demižonu za pomocí hadice a sítka. Vložte jeden konec hadičky do kyblíku a z druhého nasajte, aby tekutina začala téct do demižonu. Jakmile začne tekutina téct, rychle ji přemístěte k hrdlu demižonu. Postupujte opatrně – hadice by měla být dál ode dna tak, abyste nevysáli všechen sediment. Až přelijete veškerou tekutinu, zajistěte demižon kvasnou zátkou.
- Za dva týdny víno pomocí nasátí hadičkou přesuňte do čistého demižonu a zajistěte zátkou. Opět si pohlídejte, aby usazenina zůstala v původním demižonu. Víno uložte do chladnější místnosti, nejlépe do sklepa.
- Po třech týdnech můžete víno ochutnat a zhodnotit, jestli už má příjemnou chuť. V této době ho už můžete stočit víno do lahví, uzavřít a nechat několik týdnů odstát. Čím déle počkáte, tím sušší a jasnější víno bude. Nejlepší je počkat aspoň šest týdnů.
- Pokud neplánujete víno rychle spotřebovat, nechte je v demižonu delší dobu. Necháte-li víno v demižonu několik měsíců (může to být až dvanáct), pak je potřeba je každý měsíc promíchat.
Domácí víno se dá vyrobit i ze sušených švestek
Víno ze sušených švestek má charakteristické aroma zralého ovoce spolu s lehkými tóny uzené chuti. Výhodou je, že si ho díky celoroční dostupnosti sušených plodů můžete udělat kdykoli.
Potřebné suroviny:
- 1 kg sušených švestek bez pecek
- 1 kg cukru
- 5 litrů vody
- vinné kvasinky (množství v závislosti na druhu a pokynech výrobce, obvykle stačí 1 sáček)
Postup výroby vína:
- Důkladně propláchněte všechny sušené švestky a zkontrolujte, jestli mezi nimi nejsou zbytky pecek (případně je odstraňte).
- Dejte vařit 4 litry vody a do vroucí vody nasypejte všechny švestky. Přikryjte víkem a ponechejte 60 minut.
- Přelijte směs přes gázu do velké nádoby, nejlépe plastové nebo smaltové se širokým hrdlem.
- Spařené švestky rozmixujte spolu se zbytkem tekutiny. Přidejte 1 litr studené čisté vody a 500 gramů cukru.
- Jakmile celá směs vychladne na 30 ° C, přidejte vinné kvasinky a promíchejte. Zakryjte prodyšnou gázou, aby dovnitř nenapadaly nečistoty nebo mušky. Nádobu nechejte na tmavém místě při pokojové teplotě pět dní. Za 8 až 24 hodin by mělo být vidět kvašení: pěna, syčivý zvuk a slabě kyselý zápach.
- Dvakrát denně zamíchejte pomocí dřevěnou vařečkou tak, aby švestková dřeň opět klesla. Jinak by nápoj mohl zkysnout.
- Po pěti dnech přeceďte směs přes gázu a zachycený obsah důkladně vyždímejte. Do přecezené směsi přidejte 250 gramů cukru, promíchejte a nalijte do fermentační nádoby. Tu naplňte maximálně do ¾, aby zbyl dostatek místa na pěnu.
- Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a nechte ji na tmavém místě, kde je stálá teplota v rozmezí 18 a 28 ° C, dokud neskončí celý fermentační proces.
- Po dalších pěti dnech odlijte asi 200 mililitrů a zamíchejte 250 gramů cukru, vzniklý sirup pak nalijte zpátky a nádobu opět uzavřete kvasnou zátkou. Fermentace trvá 30 až 50 dní. Že je ukončená poznáte podle toho, že ze zátky neuniká plyn aspoň 12 hodin, na dně je vrstva usazeniny a víno je světlejší.
- Po ukončení fermentace slijte víno za pomocí hadičky a vyzkoušejte jeho chuť. Můžete je dosladit přidáním dalšího cukru. Pokud chcete, aby víno vydrželo déle, přilijte alkohol (jako třeba vodku). Počítejte ale s tím, že víno může mít trpčí chuť.
- Dobře uzavíratelné nádoby ze skla nebo plastu naplňte až po okraj, pevně uzavřete a uložte v chladném sklepě s teplotou 5 až 16 ° C. Tady nechte víno nejméně tři až čtyři měsíce, ideálně pět až osm. Díky tomu bude chuť vína výrazně lepší.
- Pokud si všimnete vrstvy usazenin, přelijte víno za pomocí hadičky do druhé nádoby (nejdřív po 10 až 20 dnech, pak můžete frekvenci prodloužit).
- Jakmile se přestane hromadit usazenina, je domácí víno ze sušených švestek hotové. Můžete je stočit do lahví a utěsnit. Mělo by vydržet až pět let.
Japonské švestkové víno je tradičním asijským nápojem
V souvislosti se švestkovým vínem se často setkáte s japonskou variantou tohoto nápoje, která je spíše likérem než vínem. Vyrábí se ze zelených švestek ume, které padají ze stromů v nepoživatelné formě. I proto byly dlouhou dobu opomíjené, než se začaly zpracovávat do tohoto tradičního nápoje. Nejčastěji se pije vychlazené pomocí velkých kostek ledu, ale můžete si na něm pochutnat i v ohřáté formě přidáním trochy teplé vody.
Jeho chuť je sladkokyselá a používá se jako aperitiv. Pro jeho nasládlou chuť je velmi oblíbené mezi ženami. Díky švestkám ume má příznivé účinky i na zdraví, pokud se pije s mírou v menších dávkách.
Jak se japonské švestkové víno vyrábí?
Pokud by se vám podařilo sehnat čerstvé švestky ume, můžete si tuto variantu japonského švestkového vína vyrobit i doma. Stačí tři suroviny: švestky ume (1 kg), cukr (500 g) a alkoholický nápoj s minimálně 35 – 40 % obsahem alkoholu bez chuti jako je vodka, (1,8 l). Plody nechte přes noc namočené ve vodě, díky čemuž bude mít nápoj jemnější chuť. Poté nechte ovoce úplně vykapat od veškeré vody a špejlí odstraňte stonky. Do větší nádoby dejte vrstvu švestek ume, proložte vrstvou cukru a pokračujte ve střídání těchto dvou vrstev. Nakonec vše zalijte alkoholem, zakryjte víkem a nechte v chladu a temnu po dobu aspoň šesti měsíců. Čím déle, tím jemnější chuť bude švestkové víno ume mít.