Tramín červený: Starobylá odrůda s nejasným původem a vysokou kvalitou

Tramín červený: Starobylá odrůda s nejasným původem a vysokou kvalitou

Tramín červený (TČ) je jednou z nejstarších moštových odrůd révy vinné. Primárně se využívá k výrobě bílých vín a je i v dnešní době jednou z nejvyhledávanějších odrůd. Zároveň se jedná o odrůdu, která se podílela na vzniku mnoha dalších evropských odrůd. Přesný původ však neznáme.

Co se plodů týče, tak se odrůda vyznačuje především menším hroznem i bobulemi a zároveň je charakteristická slabším růstem a tenkým révím, které je však poměrně dobře odolné vůči mrazu. Od Tramínu červeného můžeme očekávat vína, která jsou vysoce kvalitní a obsahují kořenité a vonné látky.

Tramíny obecně mají pravděpodobně původ v severovýchodní Francii, kde se využívají již od nepaměti. Za staletí se z Tramínů vyvinula řada mutací a klonů. Některé z nich nyní dokonce řada lidí považuje za samostatné odrůdy. Typickým příkladem je odrůda Gewürztraminer z Alsaska.

Nejčastěji však Tramíny dělíme na Tramín bílý a Tramín Červený. Zajímavostí může být to, že ve Francii jsou zapsány tři odrůdy, včetně již zmiňovaného Gewürztraminer. Tramín bílý a červený zde hledejme pod názvem Savagnin Blanc a Savagnin Rosé.

Původ

Jak jsme již psali výše, původ Tramínu červeného se nedá přesně určit. Velice zajímavý však může být fakt, že se tato odrůda velice podobá volně rostoucí révě lesní. Ta je na druhou stranu pravděpodobně nahodilým křížencem ještě mnohem starších odrůd. Jedná se tak opravdu o jednu z nejstarších a nejrozšířenějších odrůd, které se používají pro výrobu kvalitních vín. Je dost možné, že jedním z předků jsou i odrůdy Pinot. To však není možné stoprocentně potvrdit.

Původně se mělo za to, že odrůda je původem ze severní Itálie, z obce Tramin. To by dávalo smysl a psalo se o tom již v publikaci z roku 1539 a dokonce i z roku 1242. Každopádně ještě na začátku 20. století zde tuto konkrétní odrůdu pěstoval pouze jeden pěstitel a hojně se rozšířila až později, což byl spíše marketingový tah, protože prodávat Tramín červený z Traminu dává vínu větší marketingovou hodnotu. Jak tomu je tedy ve skutečnosti se můžeme pouze domýšlet. Někteří odborníci dokonce přisuzují původ odrůdy Maďarsku, Rakousku či státům jihovýchodní Evropy. Jednou z nejvyhlášenějších lokalit, kde se odrůda pěstuje a je dokonce zařazena mezi 7 ušlechtilých odrůd je Alsasko, Francie (sousedí s Německem, kde je odrůda také velice oblíbená).

Zastoupení

Aktuálně není odrůda Tramín červený nikde v Evropě přímo dominantní odrůdou, avšak je hojně pěstována napříč všemi nejznámějšími lokalitami. Pyšní se jí takřka každý výrobce. Jak jsme již zmiňovali, vyniká zejména v oblasti Alsaska a Lotrinska. Zde se pěstuje valná většina celkově produkce TČ ve Francii.

Další významnou lokalitou pěstování TČ jsou Německo (především Bádensko a Falc), Rakousko, Švýcarsko, Itálie, ale třeba i Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko, Moldávie nebo Ukrajina. Samozřejmě zastoupení má i u našich vinařů. Tramínu se daří v slovácké nebo velkopavlovické podoblasti Jižní Moravy. V dnešní době ji najdeme i v Americe, na Novém Zélandu, v Austrálii nebo v Jihoafrické republice.

Křížení

Samotné Tramíny pocházejí z neznámých, ještě starších odrůd, dost možná i z Pinotu. Zároveň však stály při zrodu takových odrůd jako například Ryzlin rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Pálava a další.

Odolnost

Jedná se o odrůdu, která raší a kvete mezi posledními. Další vývoj je však poměrně rychlejší a velice rychle hromadí cukr. Je poměrně dobře odolná vůči houbovým chorobám, avšak je citlivější na padlí révové. Dobře odolává i hnilobě či virovým chorobám.

Pokud ji chcete hledat na svazích vinic tak vězte, že ji pravděpodobně najdete i tam, kde se pěstují ryzlinkové odrůdy. Tramín červený také potřebuje dostatek tepla, hluboké výživné a záhřevné půdy.

 

Další články