Třešňové víno patří k ovocným vínům. K prodeji se vyrábí v malém množství, ale dá se připravit i doma. Má velmi příjemnou chuť a podle způsobu výroby se dá různorodě využít.
Charakteristika třešňového vína
Barva třešňového vína je tmavě červená s rubínovým podtextem. Jeho vůně má silné třešňové aroma s minimálními známkami alkoholu. Jeho konzistence je hutná, po zakroužení sklenicí přilne na stěny a stéká velmi pomalu, stejně jako kvalitní červené víno.
Konkrétní chuť záleží na přípravě
Část třešňových vín je sladká a část se přiklání spíš k suchému spektru. Stejně jako u klasických vín z hroznů, i třešňová vína se vyrábí jako suchá, polosuchá a sladká. Suchá vína jsou výrazná především svou vůní. Zatímco sladká třešňová vína mají plnější ovocnou chuť, někdy jsou obohacená dalším alkoholem pro vytvoření portského nebo likérového vína.
Na chuť třešňového vína má vliv řada dalších faktorů, mezi pět hlavních patří:
- Druh třešní: existuje řada druhů třešní, která se pro výrobu vína dají použít. Od sladkých (například odrůdy Bing, Rainier, Ulster) až po trpké (jako odrůdy Balaton nebo Montmorency), od světlých až po černé. Někdy je také odrůdové – vše je vyrobené z jednoho druhu třešní, jindy jsou používané směsi několika druhů. Kromě toho mohou být také smíchána s ráznými bílými víny jako je Ryzlink rýnský, v menší míře pak s červenými jako je Cabernet. Bez ohledu na to, jaký druh třešní je použitý, má každé třešňové víno svou vlastní chuť, kyselost, barvu a obsah cukru.
- Cukr: záleží na druhu a množství přidaného cukru. Když vinaři vyrábí víno, přidávají do rmutu cukr, aby vinné kvasinky mohly vytvořit alkohol a dostali se na 8 – 14 % obsah alkoholu. Vinaři mají k dispozici mnoho různých druhů sladidel, od granulovaného cukru, invertního cukru, neutrálního hroznového koncentrátu až po med.
- Vyrobené jako suché nebo sladké: obecně platí, že sladší vína mají plnější chuť, zatímco sušší vína jsou rozmanitější a jemnější. Ale v závislosti na kyselosti rmutu může být sladké víno stále velmi komplexní, zatímco polosuché může působit jako ovocná bomba.
- Druh vinných kvasinek nebo enzymu: také má obrovský vliv na vůni a chuť. I proto je mezi domácími a profesionálními třešňovými víny takový rozdíl.
- Nádoba pro zrání: většina třešňových vín není zpracovávána v ničem jiném než sudě z nerezové oceli, která nepřidává žádnou dodatečnou chuť. Ale někteří vinaři experimentují s krátkým uložením v sudech z dubu nebo exotického dřeva, což rozšiřuje jejich chuťovou paletu.
K jakému druhu jídel se třešňové víno hodí a jaké je jeho další využití?
Toto víno je hluboce romantickým nápojem, který se hodí pro zpříjemnění času s milovaným člověkem. Na piknik se hodí jako doplnění modrého sýra nebo čedaru. Sušší třešňová vína skvěle doplňuje pečené kuře nebo asijskou kuchyni. Sladké varianty jsou ideální jako dezertní vína, především k čokoládovým moučníkům.
Třešňové víno je také skvělým základem pro namíchání Sangrie, protože báječně doplňuje její ovocné přísady. Je lahodné také v zimě jako svařené víno. A můžete do něj naložit různé druhy masa (kuře, kachnu, hovězí steak, vepřová žebra).
Třešňové víno a jeho možné pozitivní účinky na zdraví
Když se pije v malém množství, má třešňové víno pozitivní vliv na zdraví vzhledem k prospěšným látkám obsažených v třešních. Jsou významným zdrojem antioxidantů, především antokyanů, které pomáhají s celkovou imunitou. Jsou také bohaté na vitamíny A, B, C a E a mnoho minerálů (například hořčík, draslík, vápník a další).
Odkud pochází nejlepší třešňová vína
Nejproslulejší světová vína pochází z několika kontinentů. Proslulá jsou vína z amerického Michiganu, kde je oblíbených několik odrůd včetně kořeněných verzí a směsi třešní a hroznů. Za Evropu patří k nejvýznamnějším výrobcům Dánsko, kde má víno 16% obsah alkoholu, a Chorvatsko s jedinečnou odrůdou Marasca. V posledních letech se stává třešňové víno velmi populární v Číně, kde je jeho produkce hodně velká.
Jak na domácí výrobu třešňového vína
Ingredience
- 2,6 kilogramů třešní bez pecek a stopek, pro co nejlepší víno je ideální kombinace poloviny sladkých a poloviny trpčích třešní
- 1,13 kilogramu cukru krystal
- 1 lžíce kyseliny citronové
- Vinné kvasinky
- Výživa pro kvasinky
- Disiřičitan draselný
- Množství vinných kvasinek, výživy a disiřičtianu draselného dejte podle pokynů výrobce na konkrétním balení
Příprava
- Důkladný výběr třešní je klíčovým krokem. Musí jít o ty nejkvalitnější třešně, které seženete. Třešně musí být úplně zralé a bez poškození. Pokud nemáte svoje stromy, pro víno je nejlepší vybírat třešně ze sadů ekologického zemědělství. Čím tmavší slupka plodů, tím plnější chuť bude víno mít.
- Trhejte třešně i se stopkou, abyste předešli poškození a potenciálnímu začátku uhnívání plodů. Pokud natrháte větší množství, dá se zpracovat například na marmeládu nebo zamrazit pro další várku vína.
- Vždy se snažte sbírat třešně v teplém dni a nezapomeňte na žebřík, protože na vrcholku stromu jsou ty nejzralejší plody.
- Pokud si třešně nemáte kde natrhat, zkuste se po nich podívat na farmářských trzích od lokálních pěstitelů. Třešně se snažte kupovat i se stopkou.
- Nyní je potřeba každou třešni zkontrolovat. Odstraňte všechny přezrálé nebo nahnilé plody, které by mohly zničit celou várku. Pár nedozrálých třešní můžete ponechat, pokud nemáte dostatek trpké odrůdy (nesmí být ale zelené).
- Odstraňte také všechny naklované plody od ptáků (mohou roznášet nemoci) a také ty, které mají ve slupce malé dírky (zřejmě pochází od octomilek, které nakladly larvy).
- Poté odpeckujte všechny třešně tak, aby zůstalo 2,6 kilogramu třešní. Protože jich je hodně, je dobré použít odpeckovávač.
Postup výroby
- Vypeckované třešně dejte do fermentačního kbelíku a rozmačkejte je (nejlepší je mačkadlo na bramborovou kaši, ale můžete použít i ruku nebo vařečku). Důležité je, aby třešně pustily šťávu.
- Zahřejte 3,8 litru vody do bodu varu, přisypejte všechen cukr a stáhněte plamen. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a pak nechte pár minut vystydnout.
- Nalijte směs k třešním a zamíchejte. Uzavřete kbelík a nechte odstát přes noc nebo aspoň 12 hodin.
- Ráno přidejte kyselinu citronovou, vinné kvasinky a výživu pro kvasinky a zamíchejte. Opět zakryjte víkem a nechte odstát 24 hodin.
- Poté už by mělo probíhat bouřlivé kvašení: směs bublá a na povrchu se hromadí hustá pěna. Pokud k tomu nedojde, ještě chvíli počkejte a pak použijte jiný druh vinných kvasinek.
- Směs nechte kvasit ve fermentačním kbelíku po dobu 5-7 dnů a dvakrát denně promíchejte. Jakmile přestane kvasit a tvořit se pěna, můžete přejít k dalšímu kroku (pro jistotu můžete 1-2 dny počkat).
- Přes vysterilizované síto s velmi malými otvory (nebo jemnou látku) pomalu přeceďte směs. Zachycený zbytek ještě vyždímejte nebo vymačkejte.
- Pomocí sterilizované naběračky a trychtýře postupně přelijte veškerou tekutinu do demižonu. Pokud není tekutina až k vršku nádoby, dolijte jí kombinací filtrované vody a cukru v poměru 7:3. Zajistěte kvasnou zátkou a nechte demižon na chladném a tmavém místě 3-4 týdny.
- Jakmile po uplynutí této doby z kvasné zátky přestane unikat plyn a na dně se vytvoří usazenina, můžete víno stočit do druhého demižonu.
- Za pomocí stáčecí hadice nasajte tekutinu a nechte ji volně odtéct do níže postaveného demižonu (například pod stolem). Dejte si pozor na to, abyste se vyhnuli přetečení sedimentu, hadice se ho nesmí vůbec dotýkat (jinak musíte celý proces zopakovat).
- Zajistěte nový demižon kvasnou zátkou a dejte do chladu a temna na další dva měsíce, poté zopakujte celý proces. Víno by mělo být hotové po 4-6 měsících. Záleží na tom, jak čisté ho chcete.
- Stejným způsobem stočte víno do lahví a zazátkujte. Ideálně byste je měli vypít do 18 měsíců od výroby a skladovat na chladném a tmavém místě, mimo sluneční paprsky.