Kdo by neznal Veltlínské zelené. Odrůda, která se pěstuje pro výrobu bílých vín. Především se pěstuje v Rakousku, Maďarsku, Slovensku a u nás v České republice. Temně zelené hrozny dozrávají v polovině října. Ve zmiňovaných oblastech se odrůda pěstuje na významné rozloze. Například v sousedním Rakousku se bavíme téměř o třetině všech vinic v zemi. Například v oblasti kolem Poysdorfu se Veltlínské zelené vyrábí za účelem výroby šumivých vín. Na západ od Vídně, v povodní Dunaje (oblasti Wachau, Kremstal a Kamptal) se VZ pěstuje spolu s Ryzlinky na terasovitých svazích s prudkým stoupáním. Výsledkem jsou čistá minerální vína, která mají skvělou schopnost k archivaci a delšímu zrání. Tato vína jsou nositelem výborné kvality. V České republice obsahuje Veltlínské zelené také přední příčky. Pěstuje se na více než 10% rozlohy.
Řada odborníků dodnes tvrdí, že Veltlínské zelené není příbuzné s ostatními Veltlíny a to z toho důvodu, že se nedokázal prokázat jeho původ. První testy DNA v roce 1990 zjistili, že jednou z odrůd, ze kterých byl VZ vyšlechtěn, je Tramín. Avšak druhá polovička nikdy nebyla potvrzena a zůstává tak neznámá.
Veltlínské zelené si nese pověst kvalitního vína, které se skvěle hodí k jídlu, tudíž je velice populární napříč gastro světem. Jak již bylo zmíněno, setkat se můžeme jak s mladými víny, šumivými tak s víny vhodnými k archivaci.
Historie
První zmínky můžeme datovat zpět do doby Velké říše Římské. Jménem je spojován s údolím Valtellina v severní Itálii. Pravdou však je, že přímé spojení s hroznem zatím není prokázáno. Je však pravděpodobné, že kořeny pramení z Rakouska či Itálie.
Současné pojmenování se poprvé objevilo v roce 1855 a až ve 30. letech minulého století byl tento název plně uznán jako standardní název odrůdy/hroznů. Rozmach odrůdy zejména v Rakousku započal v 50. letech a od té doby, jak již víme, se stal nedílnou součástí vinařské kultury u našich sousedu a nejen tam.
Velký zlom v oblibě Veltlínského zeleného nastal v roce 2002 kdy na významné ochutnávce porazila vína této odrůdy vysoce uznávaná bílá vína (Grand Cru – největší kvalita) z Burgundska.
Styly
Veltlínské zelené se vyrábí v různých stylech, což jsme již naznačili v předchozích odstavcích. Můžeme se setkat jak s mladými víny, které se konzumují velice brzy po daném ročníku, tak šumivými či archivními. Mladá vína z této odrůdy jsou poměrně výrazná, aromatická. Až s věkem se vyvíjejí i doplňující aromata, jako například tóny bílého pepře, celeru, citrusů. Setkat se tedy můžeme s pikantnějším zážitkem a zároveň plným tělem vína.
Obecně jsou vína této odrůdy lehce ovocná s výraznou kořenitou chutí a charakteristickými tóny bílého pepře. Pokud se ročník povedl, můžeme ve víně najít i prvky, které jsou charakteristické pro Chardonnay z Burgundska. Pokud víno zraje v dubovém sudu, můžeme očekávat plnější chuť. Pokud jinou formou, projevuje se minerálnost podobná s Ryzlinkem rýnským.
Nejčastěji se setkáte se suchým, kořenitějším vínem.