Výroba domácích ovocných vín

Výroba domácích ovocných vín

Podzim přináší do kuchyní vůni dozrávajícího ovoce. Ale ne vše lze sníst na posezení. Pečením či vařením se v ovoci bohužel zlikvidují cenné vitamíny. Jak je uchovat a příjemně zkonzumovat v pozdějších měsících?

Zobrazit

I v domácích podmínkách lze vyrobit lahodné alkoholické moky v podstatě ze všech druhů ovoce, které na zahrádce můžete najít. Pro domácí výrobu vína z hroznů je třeba mít víc, než jen pár hlav vinné révy. Do toho se lidé většinou pouštějí plánovaně.

Domácí ovocná vína

  • jablečné víno
  • višňové víno
  • rybízové víno
  • trnkové víno
  • nebo třeba víno z šípků

A to není všechno! Pro mlsné jazýčky tu jsou další možnosti. Co takhle naladit se na japonskou vlnu pomocí rýžového nebo švestkového vína? Zachytit v tekutině sluneční paprsky a energii tryskající z pampelišek, otevřít láhev vína vonícího po čokoládě, vytvořit ozdravné pití z medvědího česneku, bezinek, ostružin, borůvek, jahod, třešní, meruněk či angreštu? Co takhle zabrousit do exotiky a přivolat si dálky chutí datlí, vůni francouzské Provence pomocí levandule či polknout doušek medového vína vlastnoručně vyrobeného?

Jak si tedy vyrobit své jablečné, rybízové, třešňové (doplň si dle svého vkusu a chuti) víno?

 Nádoby a další věci, potřebné na výrobu ovocných vín

  • lis na ovoce
  • 2 demižony
  • lahve na stáčení již hotového vína
  • kvasné zátky do demižonů
  • korkové zátky do lahví
  • vosk (není nutno)
  • voda
  • cukr krystal
  • kvasinky
  • živná sůl
  • želatina (není nutno)
  • tanin (není nutno)

Výroba rybízového vína

Jestliže máte na zahrádce aspoň dva keře rybízu, pak už se hodí uvažovat o jeho zpracování ve formě domácího rybízového vína.

  1. Nasbírané plody dejte do cedníku a řádně prolejte vodou, aby se z nich smyl všechen prach. Taktéž omyjte veškeré náčiní, které budete při celém procesu používat.
  2. Rybíz rozmačkejte v míse a nechte 1 – 2 dny uležet. Je dobré hmotu občas promíchat.
  3. Nyní následuje fáze lisování. To můžete provést ručně přes plátýnko tím. Takové lisování ale není moc efektivní. Daleko vhodnější je mít malý stolní lis, ze kterého získáte šťávy daleko více.
  4. Nyní je na čase vytáhnout cukr krystal, který svaříte s vodou. Po zchladnutí přelijte cukrovou vodu do nádoby s úzkým hrdlem a přilejte k tomu ještě i rybízovou šťávu. A v jakém poměru? To trochu záleží na tom, jak chcete mít víno sladké, potažmo alkoholické. Takový střed je přibližně 2,5 kg cukru na 4 l vody při použití 3 l rybízové šťávy. Živné soli pak budeme potřebovat 2 sáčky.
  5. Do demižonu vsypeme živnou sůl, promícháme, vlijeme tekuté kvasinky a opět důkladně zamícháme, aby došlo k rozptýlení kvasinek.
  6. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a umístěte jej do tmavého kouta, kde bude mezi 15 a 20 °C. Nelekejte se, nejprve bude při kvašení vznikat pěna. Když opadne, můžete objem demižonu doplnit čistou vodou.
  7. Teď si měsíc odpočiňte a věnujte se jiným bohulibým zálibám.
  8. Vytáhněte čistý demižon a opatrně do něj stáčejte tekutinu, abyste nechali kal co nejvíce na dně. Pak na něj opět nasaďte kvasnou zátku.
  9. A zase si můžete odpočinout a popíjet své oblíbené vínko. Tentokrát plné 2 měsíce.
  10. A čeká vás poslední stáčení vína, tentokráte již do lahví. Ty dobře zazátkujte a položte do chladného sklepa.

A je to! Ze 6 litrů šťávy můžete získat přibližně 15 l vína.

Pro sytější tmavě červenou barvu a kulatější chuť se doporučuje namíchat červený a černý rybíz v poměru 2 : 1.

Test redakce Víno Mapa

Abychom Vám dokázali dát co nejlepší vhled do výroby domácího rybízového vína, rozhodli jsme se jednu várku připravit svépomocí. V následujících bodech to, co jsme z procesu vypozorovali.

  • Ač se vše zdá poměrně jednoduché, dopřejte procesu výroby dostatečný čas na přípravu.
  • Nespěchejte! Na žádný z kroků výroby.
  • Nebojte se obsahu přidávaného cukru. Zkusili jsme cukru ubrat a konečnému produktu je to na škodu. Rybíz obsahuje sám o sobě cukru méně, proto je potřeba jej přidat dle doporučení.
  • Nechte víno pořádně „dotáhnout“, do lahve by mělo přijít až tehdy, když je je opravdu řádně dokvašené.
  • Nepřeskakujte žádný krok.
  • Dopřejte vínu vhodné podmínky.
  • V procesu jednou za čas ochutnejte a případně zkuste reagovat.
  • Mějte připravené veškeré související „propriety“ (lahve, demižony apod.)
  • Pokud není finální produkt na 100% takový, jako jste si představovali, zkuste vymyslet, jak z něj dostat co nejvíc – dosladit, vymyslet zajímavý míchaný drink a podobně 🙂

Ne každá lahev se nám povedla, ale výsledný produkt máme, pít se dá, proces nás bavil a co je důležité, nasbírali jsme zkušenosti, které budou příští rok k nezaplacení. Nyní zkoušíme víno klasické, ale to je vyšší dívčí 🙂

Výroba jablečného vína

Za prvé je třeba mít jablka, a to nejlépe podzimní. Letní odrůdy jsou výborné na štrůdl, ale to víno po nich prostě chutná jinak.

  1. Začíná to sběrem ovoce – vyberte pěkné kousky, protože podle toho bude výsledek chutnat. Máte-li vytříbený jazýček, nasbírejte nějaká pěkná červená 🙂
  2. Ovoce vylisujte v lisu a výslednou šťávu ochutnejte. Je-li málo sladká, pak bude zapotřebí ji přisladit.
  3. Ohřejeme vodu a vmícháme do ní kvasinky (a případně cukr).
  4. Smícháme to všechno v demižonu a zazátkujeme kvasnou zátkou.
  5. Necháme uležet v chladnější místnosti 3 – 5 týdnů. Jak poznáte, že je kvašení u konce? Vínko by mělo být „tiché“, to znamená, že přes zátku už neprocházejí žádné bublinky CO2.
  6. Pak už se dá jablečné víno ochutnat. Nejlepší je ještě tak 2 týdny počkat, a až po té vínko hadičkou přelít do lahví tak, aby kal zůstal na dně demižonu.
  7. Kal se dá odstranit i jinak: za pomoci želatiny a taninu. Nejdříve v teplejší vodě rozpusťte tanin a vlijte do vína, pak to samé udělejte i se želatinou. Nakonec je třeba znovu provést stáčení do čisté nádoby nebo rovnou do lahví.
  8. Lahve uzavřete předem namočenými korkovými zátkami a případně zalijte voskem. Skladování ve sklepě je optimální.
  9. Vypít s přáteli či rodinou. Nenechte jablečný mok ležet moc dlouho. Je to jiné, než s vinnou révou. Tomuhle vínu stáří na chuti příliš nepřidává.

Výroba višňového vína

Je hodně podobná výrobě vína rybízového, ale za prvé je třeba

  1. Vypeckovat višně. To je asi nejtěžší práce.
  2. Rozmačkejte višně v rendlíku nebo pětilitrové zavařovačce.
  3. Na 2 kg rozmačkaných višní nalijte o trochu méně, než 1 kg cukru rozpuštěného ve 2 l vody.

Pak už se to liší jen v době kvašení. Na první stáčení počkejte nad demižonem zazátkovaným kvasnou zátkou aspoň měsíc a půl. Podruhé můžete stáčet po měsíci a to rovnou do lahví.

Výroba trnkového vína

Až přijdou první podzimní mrazy, projděte se po kraji polí. Na již bezlistých větévkách se budou jako kapky ranní rosy modrat kulaté poklady. Na Jižní Moravě se jim říká trnky a nepleťte si je se švestkami. Sběr plodů je náročný a může trvat zatraceně dlouho, pokud nenajdete úrodný keř. Zkuste si na podzimních procházkách vyhlédnout nějaké dobře obsypané, ať trnek nasbíráte aspoň pár litrů. Pokud na nich necháte stopičky, tak to nevadí, hlavně nesmí být plesnivé.

Nákupní seznam

  • citronová šťáva
  1. Mačkání plodů. To je pěkná dřina, z nich dostat nějakou šťávu. Snažte se a budete odměněni úspěchem. Leč není to pro každého.
  2. Do rozmačkané hmoty nalijte cukr svařený s vodou a trochu citronové šťávy. Na 2 l rozmačkaných trnek se hodí přibližně 1,5 kg cukru.
  3. A po přidání kvasinek už to jede.
  4. Oddělení zrna od plev, jak se říká, se provede pomocí filtrace přes plátýnko. A podruhé přes jemnější filtry, například filtrační papírek.
  5. Je možné přefiltrovanou tekutinu ještě nechat odstát, nebo rovnou stočit do lahví.

Trnkové víno se hodí jaké lék proti osamělým chladným zimním večerům.

Dochucování

Trnkové víno slouží na zahřátí, na tom se asi shodnou všichni jeho milovníci. Proto můžete zvážit, zda do vínka nepřidat nějaké koření. Nejčastěji hřebíček nebo skořice. Záleží na tom, na co máte chuť.

Výroba šípkového vína

Sběr šípků je podstatně snadnější a rychlejší, než v případě trnek. Vyberte nějaké pořádně červené, ať je z toho víno, jak má být.

Poměry

Na 1 kg šípků se hodí 1,5 kg cukru a 4 l vody.

  1. Šípky vložte do nádoby a nasypte na ně trochu cukru. Pak spařte horkou vodou, aby byly všechny plody pod hladinou.
  2. Ve vedlejším hrnci svařte zbylý cukr s vodou.
  3. Obě směsi vlijte do demižonu a přidejte kvasinky.
  4. A už to jede. Šípky postupně v průběhu 2 měsíců klesají ke dnu a některé zase stoupají k hladině. Je zábava to pozorovat.
  5. Až všechny plody přestanou tancovat a zůstanou na svém místě (na dně či jinde), můžeme začít cedit.
  6. A po chvíli můžeme opět stáčet, tentokrát již do lahví s korkovou zátkou.

Rady a doporučení

Šípkové můžete vyrobit i ze sušených šípků, jen je třeba na váze odvážit šípků jen půl kila. Dá se také kvasit bez přidaných kvasinek. Pro toto víno se to dokonce často doporučuje.

Co když nemáte doma kvasinky na výrobu vína?

Doporučujeme si je koupit v obchodě. Najdete je nejen ve specializovaných obchodech s vinnými potřebami, ale měly by být dostupné i v běžné drogerii.

I bez přidání ušlechtilých kvasinek začnou ovocné šťávy kvasit, ale vzniklá vína pak chutnají … méně chutně. Dalo by se skoro říci jalově. Inu, nutno dodat, že v případě nouze se dá použít i obyčejné droždí zakoupené v samoobsluze v regálu vedle másla. Opět bude výsledná chuť jiná, než při použití vinných kvasinek.

Čeho se vyvarovat!

Nepřislazujte víno po dokvašení. Říkáte si, co se může stát? Ve vínku se za prvé může rozjet kvasný proces znovu a nevznikne tím jen alkohol, ale i plyn CO2 a taktéž různé kyseliny. A právě ty kyseliny nejsou moc dobré na chuť. Víno po nich chutná … kysele. No a za druhé přece nechcete pít cukrovou vodu, nebo snad ano?

Dávejte pozor na kontakt vašich rukou s čerstvými ovocnými šťávami. Většina přírodních barviv má sice výborné antioxidační účinky na váš organismus, za to na pokožce vydrží i drhnutí po několikero dnů.

Pokračovat

Další články