Vývrtky na víno – typy, rady a zajímavosti

Vývrtky na víno – typy, rady a zajímavosti

Otvírák na víno je nepostradatelným pomocníkem pro profesionály i amatérské milovníky vína. Co všechno víme o tomto užitečném nástroji a kde se vůbec vzal?

Z historie vývrtek

Vývrtka je tedy jednoduchý nástroj určený na odstranění korku z lahve. Její nejznámější využití je určitě pro lahve na víno. Jejich „pradědečkem“ je nástroj pocházející z 18. století.

Jako první začali víno do lahví uzavírat Angličané. Do té doby se víno muselo jednoduše nejlépe co nejrychleji vypít. S uzávěrem lahve se pak přirozeně pojila i nutnost korek odstranit. A bylo potřeba vymyslet i otvírák.

Oficiální patent na tohoto kuchyňského pomocníka si nechal udělit jistý reverend z Velké Británie jménem Samuel Henshall. Stalo se tak v roce 1795. Jedná se o první spolehlivě dochovanou zmínku, původního vynálezce vývrtky dodnes neznáme.

Už v polovině 19. století se nový vynález natolik rozšířil, že v Evropě a Severní Americe v té době existovala řada různých patentů. Některé z nich existují dodnes. Není tak divu, že dědictvím z historie je i v současnosti velmi rozmanitá škála otvíráků na víno. A každý z nich má svoje přednosti.

Typy otvíráků na víno

Klasická vývrtka

Tento typ má stále své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Mechanismus použití je velice jednoduchý. Jedná se o spirálu vyrobenou z kovu s dřevěnou rukojetí. Špunt z lahve se vyndává prostým vytažením.

Nevýhodou je zejména to, že manipulace s ním vyžaduje značnou fyzickou sílu. Pro ženy bývá běžná vývrtka často prakticky nepoužitelná, vytažení korku z lahve je nad jejich možnosti. Na druhou stranu je ovšem skladná a i v té nejmenší kuchyni tak může pro všechny případy být. Výhodou je i velmi nízká pořizovací cena.

Vývrtka s křidélkovým systémem

Pro vytažení špuntu se využívá mechanismus tzv. křidélek. Ta se po zavrtání vývrtky zdvihnou, vy je musíte sklopit a korek lze posléze snadno vyndat. A to i v případě lahví s širokým hrdlem. Ty dobře znají vinaři v Americe.

S vývrtkou se velmi snadno manipuluje i za předpokladu, že máte menší sílu. Navíc je cenově dostupná a vybrat si můžete z celé škály barevných provedení. Vývrtka tak poslouží i jako designový doplněk vaší kuchyně. Proto se používá patrně nejčastěji v domácích podmínkách, přestože není tak dokonale skladná jako ta obyčejná.

Číšnická vývrtka

Jméno dostala podle nejtypičtějšího uplatnění v restauracích. Jedná se o vývrtku běžnou, která je navíc opatřena nožíkem. Tím se ořezává plastový chránič u špuntu. Pro domácí využití samozřejmě úplně nutný není, poradíme si s obyčejným nožem stejně dobře.

Číšník však obvykle potřebuje mít všechny nástroje po ruce, restaurační provoz vyžaduje o mnoho pružnější reakce než domácí podávání vína. Proto se mu vyplatí mít u sebe oba nástroje jako „dva v jednom“.

Páková vývrtka

Pákovou vývrtku poznáte na první pohled, protože je dostatečně robustní. A funguje zcela jinak než předchozí typy, které vyžadují zavrtání spirály do korku. Páková vývrtka to zvládne automaticky. Páka zatlačuje vývrtku do špuntu a při návratu naopak dochází k zastavení šroubovice a zároveň vytahování špuntu.

Přestože je vývrtka hůře skladná, jednoznačně tuto nevýhodu vyváží velmi snadná obsluha. I pákové vývrtky charakterizuje navíc moderní design.

Elektrická vývrtka

Finančně se jedná určitě o nejnáročnější volbu. Na druhou stranu s ní zvládne pracovat úplně každý. Vše se totiž děje automaticky a lahev si otevřete pohodlným stiskem jediného tlačítka. Dbát musíte jen na včasné dobíjení baterií s pomocí přidané nabíječky.

Základním parametrem je tak jednoznačně výdrž baterie udávaná na počet lahví. Elektrické vývrtky volíme i s ohledem na další požadované funkce, jichž mohou obsahovat celou řadu, například dokáží také změřit správnou teplotu vína.

Lamelový otvírák

Používá se zejména k otevírání starších archivních vín. V takovém případě už může být korek křehký, tudíž se drolí nebo je náchylný na rozlomení. Nemůžeme tedy použít klasický otvírák, kterým špunt propíchneme.

Jak vybírat vývrtku

Podstatná je kvalita materiálu. Levné otvíráky mnoho nevydrží a záhy se zdeformují. Kvalitní vývrtka vám bude dělat službu po mnoho let. Za luxusní vývrtku se nebudete muset stydět dokonce ani tehdy, pokud ji někomu věnujete jako dárek. Spirála musí být pevná a špička vývrtky dostatečně ostrá, aby korkem snadno prošla.

Většinou se pro výrobu vývrtek nebo otvíráků používá kov, chrom, případně dřevo. Povrchová úprava bývá teflonová či plastová. Exkluzivní modely mohou být dokonce náročně zdobeny, používají se například populární krystaly Swarowski.

V případě číšnické vývrtky má určitě smysl sáhnout po tzv. dvoukrokovém systému. Tato vývrtka se nejprve zafixuje v hrdle láhve. Korek se z lahve pak odstraňuje pákovým pohybem.

Kolik stojí kvalitní vývrtka

Stanovte si před nákupem určitě také maximální cenu, kterou jste ochotni investovat. Rozhodně nemusíte mít obavu z toho, že opravdová kvalita pro vás není dostupná, jestliže máte jen trochu omezený rozpočet.

Často vysoká cena předznamenává pouze známou značku a nevypovídá o kvalita vlastního produktu. Za vhodné domácí vývrtky nemusíte přeplácet. Je na místě počítat s investicí zhruba v řádu několika desetikorun za motýlkovou vývrtku, až několika stovek korun. Luxusní designové modely vás ovšem vyjdou i na několik tisíc.

Jak se otvírá víno bez vývrtky

Lidová tvořivost nezná mezí a mezi žíznivými milovníky vína koluje bezpočet tipů na otevření lahve i ve chvíli, kdy žádnou vývrtkou nedisponujete.

Nožem

I s obyčejným nožem lze lahev otevřít. Jde o variantu krajně nouzovou, ale použitelnou v okamžiku, kdy lepší volbu zkrátka nemáte. Zvládnou to během několika minut i fyzicky slabší jedinci. Nůž se do korku zapíchne a kývavým pohybem jej probodneme skrz. Potom zkusíme opatrně vytáhnout. Také se dá nůž použít coby improvizovaná páka.

Vařečkou

I když se ve vaší kuchyni nevyskytuje otvírák, vařečku určitě doma má každý. A právě tu lze použít. Špunt s ní jednoduše zatlačíte dovnitř lahve. Pokud nemáte u ruky zrovna vařečku, podobně bude fungovat i jiný vhodně tvarovaný předmět.

Botou

Jestliže u sebe nemáte vůbec nic, například v přírodě, botu můžete použít opravdu za jakýchkoli okolností. Otevření je jednoduché: Do boty vložíme lahev a bouchneme s ní o zeď. Díky botě by se neměla lahev rozbít a současně náraz způsobí samovolné vystřelení špuntu.

Zapalovač

Jestliže máte ve svém arzenálu do přírody zapalovač nebo alespoň seženete v okolí ochotného kuřáka, který se s vámi podělí o oheň, máte vyhráno. Stačí ohřát hrdlo lahve zapalovačem. Korek sám po několika minutách z lahve odskočí. Jedná se tak o efektní způsob, jak se k vínu dostat zcela bez námahy.

Klíčem

Opět metoda, která se hodí, když si na cesty zapomenete zabalit otvírák, případně jste právě na víno spontánně dostali chuť a zázemí s kuchyní je v nedohlednu. Hodí se vybrat co nejdelší klíč, který šikmo zatlačíte do hrdla. Pak pomalu otáčejte, korek se poddá. Musíte však dát pozor na to, abyste jej nerozdrobili do vína.

Šroubovací uzávěr versus korek

Množí se i značky, které se místo ke korku uchylují k šroubovacímu uzávěru. K nim žádnou vývrtku nepotřebujeme. Je víno s korkem automaticky „lepší“? Vinaři se shodují, že záleží zejména na druhu vína. U těch archivních korek má a zřejmě i dále bude mít svoje místo.

Další články